België wint "prijs van de schande" op klimaattop

Milieu-organisaties en ngo's in Parijs hebben het "Fossiel van de Dag" aan België toegekend. Het gaat om een ironisch bedoelde prijs voor landen die een slechte beurt maken op de klimaattop.
Joeri Thijs van Greenpeace nam de prijs in ontvangst.

"België heeft het Fossiel gekregen omdat ngo's in binnen- en buitenland verontwaardigd zijn over het feit dat België zoveel tijd verspeeld heeft om tot een akkoord te komen over zijn doelstelling voor 2020. Terwijl de rest net kijkt naar wat ze nog meer kunnen doen dan de doelstellingen van 2020, en zich afvragen "wat kunnen we nog meer doen dan voorzien is?" Dit terwijl België de slechtste leerling is van Europa en helemaal niet op schema is om zijn doelstellingen van 2020 te halen", zegt Wendel Trio van het netwerk van klimaatorganisaties.

"België probeert af te studeren aan de hogeschool terwijl het nog het alfabet moet leren", klinkt het snerend op Twitter. Of nog: "Prijs van de schande is voor België en Nieuw-Zeeland wegens een falende klimaatpolitiek. En Oostenrijk?"

De "trofee" is een kleine dinosaurus. Er hoort ook een kleine pancarte bij, met het logo van een dino en het opschrift Fossil of the Day. De prijs wordt toegekend door een 900 tal ngo's en de uitreiking vond plaats onder massale internationale persbelangstelling.

"Belgische ministers zijn grandioos gebuisd"

Joeri Thijs van Greenpeace nam de prijs in ontvangst. Volgens de milieuorganisatie "is het Belgische geklungel niemand ontgaan in Parijs".

"Terwijl premier Michel zich opmaakt voor een toespraak die netjes binnen de lijntjes blijft, is ons land het Fossiel van de Dag door zijn lage klimaatambitie en de aalmoes die het de zwaarst getroffen landen biedt", hekelt Greenpeace. "Je geloofwaardigheid als land tijdens deze internationale onderhandelingen hangt af van het huiswerk dat je thuis doet. Onze ministers zijn wat dat betreft grandioos gebuisd."

Meest gelezen