Kerncentrales Doel 1 en 2 blijven nog tien jaar open

De federale regering en stroomproducent Electrabel hebben een akkoord bereikt waardoor de kerncentrales van Doel 1 en 2 nog tien jaar lang kunnen openblijven. Dat akkoord is op de valreep gesloten.

Ten laatste om middernacht moest er tussen de regering en Electrabel een akkoord zijn over de kerncentrales. Dat akkoord is er op de valreep gekomen, maar details zijn nog niet bekendgemaakt. Dat zou pas dinsdagochtend gebeuren op een persconferentie. Het nieuws is intussen wel bevestigd in een persbericht van premier Charles Michel (MR).

Het gaat om de oudste kerncentrales van ons land, de reactoren van Doel 1 en 2. Begin dit jaar had de regering beslist dat die nog tot 2025 mochten openblijven, tien jaar langer dan indertijd voorzien door de regering-Verhofstadt. Doel 1 is overigens in februari al gesloten en moet dus volgens het akkoord heropgestart worden.

Voorwaarde was wel dat er een akkoord kwam met uitbater Electrabel, een dochter van de Franse energiegigant Engie, het vroegere GDF Suez. Die moest het dan eens zijn met de nucleaire rente, een belasting die de regering Electrabel oplegt als vergoeding voor het langer openhouden van die kerncentrales. De voorbije jaren lag die nucleaire rente tussen de 400 en 500 miljoen euro, maar dat werd aangevochten door Electrabel.

Er zou nu een akkoord zijn over die nucleaire belasting en ook zou Electrabel bereid zijn om de nodige investeringen te doen om die twee kerncentrales nog tien jaar in bedrijf te houden.

Wel is het afwachten tot straks om te bekijken hoe hoog die nucleaire rente nog zal zijn. Wellicht zal die in het kader van een compromis verkleind worden, ook al omdat Electrabel minder winst maakt dan vroeger. 

Meest gelezen