Nog altijd geen Belgisch klimaatakkoord

De Vlaamse regering kan zich niet vinden in het voorstel voor een Belgisch klimaatakkoord dat de andere gewesten en de federale regering hebben gedaan. Daardoor is er nog altijd geen Belgisch klimaatplan terwijl de klimaattop in Parijs net vandaag begonnen is.
(archieffoto)

Gisteren hebben de verschillende milieuministers urenlang overlegd over de intra-Belgische verdeling van de klimaatinspanningen en -opbrengsten. Vanmiddag had Vlaams minister-president Geert Bourgeois zich nog optimistisch getoond: er waren een aantal deelakkoord en Bourgeois vond dat er "goede hoop was dat we vandaag zouden landen".

Vanavond om iets voor negen uur werd dan bekendgemaakt dat de Vlaamse regering zich niet kan vinden in de voorstellen die de andere deelregeringen en de federale regering hadden gedaan.

Volgens minister-president Geert Bourgeois (N-VA, boven) heeft Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V, foto) die voorstellen op de bijeenkomst van de regering ook niet verdedigd.

Vlaanderen heeft nu een eigen voorstel uitgewerkt dat bijkomende inspanningen aan iedereen vraagt om die Belgische doelstellingen alsnog te halen.

Net vandaag is in Parijs de klimaattop van start gegaan. Het uitblijven van een Belgisch akkoord is de milieuorganisaties daar niet ontgaan en die hebben ons land vandaag de dubieuze prijs "Fossiel van de Dag" toegekend. Het is een ironisch bedoelde prijs voor landen die een slechte beurt maken op de Klimaattop.  

Jasper Jacobs

"N-VA draagt zware verantwoordelijkheid"

De Vlaamse groenen reageren erg boos op de mislukking van het Belgische klimaatakkoord. Volgens parlementslid Hermes Sanctorum (Groen, foto) dragen de N-VA en Vlaams minister-president Geert Bourgeois een zware verantwoordelijkheid".

"De deadline is overschreden. De ministers van ons land staan in Parijs, maar zonder klimaatakkoord. Ze staan er met lege handen en rode kaken", zegt Sanctorum. Hij haalt vooral uit naar de N-VA. "Omwille van ideologische redenen heeft de N-VA elk akkoord afgeblokt", zegt hij. Hij verwijt die partij een ouderwetse en conservatieve visie op de economie, waardoor "Vlaanderen op de klimaattop de risée van Parijs is". Dat staat volgens Sanctorum in schril contrast met steeds meer werkgevers en bedrijven die wel degelijk het belang van een klimaatactie inzien.

Meest gelezen