Rekenhof: "Nog 3,15 miljard euro nodig om taxshift te financieren"

De financiering van de taxshift is rond voor 2016, maar vanaf 2017 is dat niet het geval. Tegen 2019 is nog 3,15 miljard euro nodig. Dat heeft raadsheer Rudi Moens van het Rekenhof in de Kamercommissie Begroting en Financiën gezegd. De regering pakt intussen uit met studies die zeggen dat de taxshift 45.000 tot 64.500 extra netto jobs kan opleveren tegen 2021.

Vandaag lichtte het Rekenhof haar rapport over de begroting van 2016 toe in het parlement. Daarin is de begrotingswaakhond kritisch over de financiering van de taxshift. Voor 2016 is de financiering van de operatie "zo goed als rond", maar vanaf het jaar daarop is dat niet meer het geval, zo zei raadsheer Rudi Moens in het parlement.

"De oefening is ver van af", aldus Moens, die het had over "meerdere miljarden". Hij merkte op dat "belangrijke maatregelen" nog moeten worden geconcretiseerd , zoals de hervorming van de administratie en bepaalde maatregelen rond sociale uitgaven.

Tegenstrijdige verklaringen

De meerderheid heeft de voorbije maanden al tegenstrijdige verklaringen gegeven over de financiering van de taxshift. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zegt dat de taxshift volledig gefinancierd is tot en met 2018, al zei hij wel dat er op het vlak van de begroting nog werk aan de winkel is. Het Rekenhof spreekt dat nu dus tegen.

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) liet uitschijnen dat op termijn nog naar middelen gezocht moest worden. Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) trad haar bij en meent dat het bedrag nog hoger zal uitvallen.

Extra jobs

Studies van het Federaal Planbureau en de Nationale Bank tonen intussen aan dat de taxshift 45.000 tot 64.500 extra netto jobs kan opleveren tegen 2021. Dat  melden vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). "De motor van jobs-jobs-jobs is aangeslagen", aldus Peeters.

De studie ging de de macro-economische impact na van de taxshift die door de federale regering Michel I is uitgewerkt. Volgens het Planbureau komen er 45.000 netto banen bij, volgens de Nationale Bank kan dat aantal oplopen tot ongeveer 64.500 jobs in 2021.

"Jobs beloven is gemakkelijk. Door ze ook effectief te laten becijferen, beschikken we nu ook over objectieve cijfers die aantonen dat de taxshift zorgt voor vele tienduizenden extra jobs en extra koopkracht", zegt Van Overtveldt.

Uit de studie blijkt dat de economische groei 0.57 tot 1.5 procent hoger kan liggen in 2021 dan wanneer er geen taxshift komt. Volgens Peeters en Van Overtveld zal vanwege de taxshift de arbeid goedkoper worden, het reëel beschikbare inkomen de hoogte ingaan en wordt de investeringsactiviteit van bedrijven en overheid gestimuleerd.

SP.A-voorzitter John Crombez noemt de communicatie van de regering "bedrog". "De negatieve effecten zijn er wel degelijk", zegt hij. Crombez onthoudt vooral dat de twee instellingen "een begrotingstekort van 1,3 à 1,5 procent tellen". "Het kost de regering meer dan 6 miljard euro om 45.000 jobs te creëren. Het begrotingstekort verdubbelt. Zo kan iedereen jobs creëren", zegt hij.

Meest gelezen