Smog bereikt recordpiek in Peking en andere steden

Op de dag waarop in Parijs de klimaattop van start gaat, kreunen Peking en andere steden in het noorden van China onder een dikke smoglaag. Het gaat om een recordpiek van 570 (op de luchtkwaliteitsindex).

De dichtheid van de smog ligt op sommige plaatsen meer dan 20 keer hoger dan wat door de Wereldgezondheidsorganisatie als maximumplafond is aangeduid (25 microgram per kubieke meter is een veilig niveau). Luchtvervuiling is een chronisch gezondheidsrisico voor wie in de grote Chinese steden woont en werkt.

Dit weekend werden al pieken van rond de 400 bereikt. Op dat moment heeft de regering aan sommige fabrieken al gevraagd om hun activiteiten op te schorten. Aan de inwoners van de grote steden is gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Peking zit op het hoogste waarschuwingsniveau van dit jaar.

Op sommige plaatsen is het zicht erg beperkt door de smog. "We kunnen de mensen voor ons amper zien", schrijft iemand op Sina Weibo, het Chinese equivalent van Twitter. "Het lijkt er zelfs op dat de vervuilingswolk tot in het metrostation is gezakt."

China heeft een belangrijke rol te spelen op de klimaattop in Parijs want het is zelf het land met de grootste uitstoot van broeikasgassen ter wereld. Vorig jaar stelde het al als doelstelling om de CO2-uitstoot vanaf "ongeveer 2030" of zelfs vroeger, niet meer te laten toenemen.

Meest gelezen