Nog steeds geen Belgisch klimaatakkoord: wat nu?

België heeft nog altijd geen klimaatakkoord met afspraken over welke overheden wat moeten doen en wat moeten betalen om de uitstoot van vervuilende stoffen te beperken. Wallonië, Brussel en de federale regering waren gisteren tot een voorstel gekomen, maar Vlaanderen verwerpt dat. Een overzicht van de situatie.

Volgens de Vlaamse regering klopt het voorstel dat de ministers van Milieu hadden besproken niet. Zo zou er een "gat" zitten in het voorstel, meer bepaald over de inspanningen voor hernieuwbare energie. De Vlaamse regering vraagt daarom extra inspanningen. Vlaanderen toont zich alvast bereid extra middelen op te hoesten, maar dan moeten Brussel en Wallonië dat ook doen.

De Waalse minister van Milieu Paul Furlan (PS) liet op Twitter al weten "Ce n'est pas serieux". Hij is dus niet tevreden, maar sluit verdere onderhandelingen niet uit. Ook de Brusselse minister van Milieu Céline Fremault (CDH) staat nog open voor gesprekken, maar gelooft "dat men zo ver mogelijk is gegaan". "Er zit geen vlees meer rond het bot, als ik het zo mag uitdrukken."

Het is nu wachten op een officieel antwoord van de minister-presidenten. Of trekt de premier het dossier naar zich toe? Fremault roept Charles Michel (MR) alvast op om N-VA tot rede te bewegen. Zo zei ze bij RTBF dat iedereen tijdens de onderhandelingen de laatste weken toegevingen heeft gedaan om tot een akkoord te komen. "Maar de Vlaams-nationalisten gebruiken alle middelen om geen akkoord te aanvaarden."

"Regio's aan zet"

CD&V-vicepremier Kris Peeters vindt het alvast "niet wijs" om voorstellen te doen via de media "en dan te zeggen dat het te nemen is of te laten". "De manier om eruit te komen is om met de verschillende voorstellen rond de tafel te gaan zitten. We moeten onszelf de plicht opleggen om eruit te geraken. Het heeft al zes jaar geduurd." Toch noemt Peeters zich optimistisch. "Als iedereen moeite doet om de laatste stappen te zetten dan is er een akkoord mogelijk."

Al vindt Peeters wel dat nu vooral de regio's aan zet zijn. "Met de federale regering hebben we het percentage dat we uit uitstootrechten kunnen krijgen, verminderd.  Dat is een pak geld en als federale regering vinden we dat de regio's nu verdere inspanningen moeten doen. Ze moeten kijken hoe men hier de volgende uren of dagen kan uitkomen."

Eenzelfde geluid bij premier Charles Michel. Toen men op de persconferentie over Doel 1 en 2 naar het Belgisch klimaatakkoord polste, antwoordde Michel dat we dicht bij een akkoord zitten. "We zijn in zes jaar tijd wellicht nog nooit zo dicht bij een akkoord geweest. Iedereen is van goede wil om een akkoord te bereiken, maar het is een delicate problematiek." Michel sloot zijn betoog af door te stellen dat België alvast een van de meest ambitieuze landen was binnen de EU.

Meest gelezen