Pasgeboren Vlaamse jongen wordt 79, meisje 83 jaar

Een Vlaamse jongen die in 2013 geboren is heeft een levensverwachting van 79,1 jaar, die van een meisje bedraagt 83,7 jaar. Met de huidige levensverwachtingen staan Vlamingen op de vijfde plaats in de Europese Unie.

In 2004 was de levensverwachting voor een jongen nog 77,2 jaar, voor een meisje 82,5 jaar. Europees gezien zitten we duidelijk in het koppeloton, maar vrouwen doen het beduidend beter dan mannen: De Vlaamse vrouw eindigt op de 4e plaats, na de Italiaanse, Spaanse en Franse vrouwen. Mannen stranden op een 11e plaats (op 28).

In 2013 stierven 61.063 mensen in Vlaanderen, 678 meer dan in 2012. "De koude maanden maart en april vorig jaar, volgend op een uitzonderlijk lange griepepidemie, zitten daar voor veel tussen", zegt Heidi Cloots, data-analist bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De stijging in absolute cijfers is ook logisch door de vergrijzing van onze bevolking. Maar laten we die vergrijzing buiten beschouwing, dan is er door de jaren heen een geleidelijke daling merkbaar van de sterftegevallen. Volgens minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) plukken we de vruchten van betere medische verzorging en de betere screening van de bevolking voor gezondheidsrisio's zoals borstkanker, baarmoederhalsskanker en dikkedarmkanker.

"Daarnaast zijn er de campagnes die de bevolking stimuleren om gezonder te gaan leven", onderstreept Vandeurzen. "Daarvoor zijn ook nieuwe strategische actieplannen in de maak voor 'Middelengebruik' en voor 'Voeding en Beweging'.

Meest gelezen