Vergrijzingskosten dalen tot 13 procent van het bbp in 2060

Door de pensioenhervorming van de federale regering dalen de kosten van de vergrijzing tot 13 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2060. Dat blijkt uit een rapport van het Planbureau.

Door maatregelen zoals het optrekken van de pensioenleeftijd, dalen de kosten van de vergrijzing tot 13 procent van het bruto binnenlands product. Bij ongewijzigd beleid zouden de kosten stijgen van 11,8 procent op dit moment tot 15,1 procent in 2060.

De pensioenhervorming is goed voor een daling van de kosten met 1,6 procent van het bbp, aldus Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR). De rest van de daling is onder meer te wijten aan de aangepaste regels rond het brugpensioen. Ook de indexsprong heeft een invloed op de kosten van de pensioenen, geeft Philippe Donnay, topman van het Planbureau, aan.

Cijfers van afgelopen zomer

In een rapport van het Planbureau van afgelopen zomer was nog sprake van een daling van de vergrijzingskosten tot 12,6 procent in 2060. Het Planbureau zegt dat voor die studie een andere dataset gebruikt werd. De huidige studie werd uitgevoerd voor de Europese Commissie.

Bacquelaine hoopt dat de hervormingen de MTO (Medium-Term Objective) voor België, opgelegd door Europa, naar beneden kunnen halen. België moet momenteel van de commissie op termijn een structureel overschot van 0,75 procent bereiken, om zich veilig te stellen voor de vergrijzingskosten en de hoge schuldgraad.

Meest gelezen