"Kerncentrales Doel 1 en 2 zijn komende jaren niet onmisbaar"

De komende drie winters zal ons land ook zonder Doel 1 en 2 voldoende energiecapaciteit hebben. Dat zegt netbeheerder Elia in een rapport dat vandaag werd vrijgegeven en waarin de centrales van Doel 3 en Tihange 2 buiten beschouwing werden gelaten. Gisteren echter raakte bekend dat de federale regering een akkoord heeft gesloten om Doel 1 en 2 tien jaar langer open te houden. Volgens oppositiepartijen SP.A en Groen heeft de regering-Michel bewust informatie achtergehouden.

Elia maakt elk jaar een bevoorradingsstudie voor ons land. Het kijkt met andere woorden of er voldoende energie is om de winter door te komen. Daarnaast kijkt het ook al vooruit naar de volgende winters en berekent de nood aan een strategische reserve op piekmomenten aan de hand van een aantal parameters als productiecapaciteit, import, export en dergelijke.

De studie die vanmiddag online ging, voor de winter 2016-2017, dateert van 13 november. Elia ging daarin nog uit van een scenario waar Doel 3 en Tihange 2 -de zogenoemde "scheurtjescentrales"- buiten werking zouden zijn. De nucleaire toezichthouder FANC gaf de twee centrales echter op 17 november de goedkeuring om eind deze maand te heropenen.

Uit de cijfers van Elia blijkt dat ons land tot en met de winter van 2018-2019 niet echt nood heeft aan Doel 1 en 2. Dat is opmerkelijk, want volgens de regering was het langer openhouden van Doel 1 en 2 net nodig om de energiebevoorrading te garanderen. De federale regering sloot daarom eergisteren een akkoord met Electrabel en moederbedrijf Engie over een verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2 met tien jaar.

"Deal met Electrabel dient andere belangen"

Volgens oppositiepartijen SP.A en Groen echter heeft de regering het Eliarapport bewust achtergehouden tot het akkoord over de verlenging van Doel 1 en 2 was afgerond.

"De studie toont duidelijk aan: de verlenging van Doel 1 en 2 is nergens voor nodig. De dag na de regeringsbeslissing wordt dit nog eens heel duidelijk aangetoond. Niet door de studiedienst van Groen of Greenpeace, maar door Elia. Eerder deed de CREG dit al. Doel 1 en 2 is geen kwestie van bevoorrading, het is een dogmatische keuze van een regering die blijkbaar een nucleair monopolie wil. Gaan CD&V en Open VLD gewoon laten gebeuren dat Michel en Marghem de bevolking proberen voor te liegen?", stelt Kristof Calvo, Kamerfractieleider van Ecolo-Groen.

"Door deze oude kerncentrales langer open te houden, verlagen we het risico op stroomtekort niet. De minister wist dat, en toch beslist ze om Doel 1 en Doel 2 tien jaar langer open te houden", zegt ook Johan Vande Lanotte (SP.A).

"De minister maar ook de premier hebben gelogen tijdens de persconferentie waar ze stelden dat de deal met Electrabel nodig was om de stroom te garanderen tijdens de winter. De deal met Electrabel dient dus duidelijk andere belangen, en niet de garantie op stroom tijdens de winter", aldus nog Vande Lanotte.

Verlenging levert 340 extra jobs op

Electrabel wijst er intussen op dat de verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en 2 op korte termijn 340 extra banen zal creëren, zowel bij Electrabel, Tractebel als de onderaannemers. "Door de centrales tien jaar langer open houden zijn er dringende investeringen nodig zijn in die centrales", zegt Els De Clercq van Electrabel.

Volgens Electrabel gaat het vooral om technische profielen van alle leeftijden, ook 50-plussers. Op de site in Doel werken nu 900 mensen. Een groot aantal daarvan is gestart toen de centrale opstartte, 40 jaar geleden. Daardoor worden er de komende jaren ook veel vervangingen verwacht.
 

Meest gelezen