Notre Dame in Parijs krijgt dit jaar geen kerstboom

Toeristen en Parijzenaars kunnen zich dit jaar niet vergapen aan een grote kerstboom op het plein voor de kathedraal Notre Dame in het hartje van de Franse hoofdstad. De kosten om de boom te beveiligen in het kader van de noodtoestand na de aanslagen lopen te hoog op, klinkt het.
Vorig jaar werd de boom geschonken door Rusland

Na de aanslagen van 13 november werd de beveiliging op belangrijke sites in Parijs opgeschroefd, zo ook aan de Notre Dame. Ook de kerstboom zou dan extra moeten beveiligd worden. Die kosten werden berekend op 60 tot 70.000 euro. En daar heeft de organisatie niet het geld voor,  zegt de woordvoerder van de Notre Dame.

Er komt dit jaar dus geen grote kerstboom voor de kathedraal in Parijs. Daarmee wordt gebroken met een jarenlange traditie, bovendien stond de boom er de voorbije twaalf kerstperiodes onafgebroken.

De Notre Dame nuanceert tegelijk: "De boom heeft geen enkele christelijke waarde. Hij stond er enkel om te tonen dat er iets gaande was in de kathedraal. Het échte symbool voor Kerst, de kerststal, is al geïnstalleerd in de kathedraal", zegt de communicatieverantwoordelijke van de Notre Dame aan BFM TV.

De kerststal dit jaar is van Poolse makelij, en is zes meter hoog.

Meest gelezen