Uplace krijgt groen licht van Vlaamse regering

De Vlaamse regering heeft woensdagavond het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het winkel- en belevingscentrum Uplace in Machelen definitief goedgekeurd. Wel is het plan aangepast na enkele bezwaarschriften van de voorbije maanden.

Uplace is een project van ongeziene grootte. Op een terrein van 11 hectare wil het team rond ondernemer Bart Verhaeghe een groot complex bouwen met ruim 300 winkels, een fitness, een bioscoop, een binnenspeeltuin, pleinen, recreatieruimtes, kantoren en zelfs een groot internationaal hotel. De plannen zijn al van in het begin erg omstreden: er worden vragen gesteld bij de druk op de middenstand in de ruime omgeving, het verkeer en het milieu.

De Vlaamse regering heeft woensdagavond het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) goedgekeurd, een belangrijke horde in het dossier. Een beslissing die vrij onverwacht komt.

"Aangescherpte mobiliteitsvoorwaarden"

In februari 2015 besliste de Vlaamse regering om de oppervlakte voor kleinhandel in het hele betrokken gebied met een derde te verminderen om zo tegemoet te komen aan de problemen en bezwaren rond mobiliteit en leefkwaliteit. Aan de oppervlakte voor Uplace zelf werd toen niet geraakt. Er bleef voor Uplace bijvoorbeeld 55.000 vierkante meter voor kleinhandel.

Na die voorlopige beslissing kwam er een openbaar onderzoek. Er werden 73 bezwaarschriften ingediend. Onder meer op basis daarvan zijn de plannen nu aangepast. Aan de ruimtelijke plannen voor Uplace zelf zou weinig veranderen, maar er zijn wel enkele nieuwe, aangescherpte voorwaarden ingebouwd.

Zo moet tegen eind 2017 de vergunning voor het geplande treinstation Kerklaan van het Gewestelijk Expressnet (GEN) rond Brussel verleend zijn en moet De Lijn tegen dan een beslissing hebben genomen voor het inleggen van een hoogfrequente busverbinding tussen Uplace en de luchthaven en het station van Vilvoorde. Dat moet de site toegankelijk maken voor het openbaar vervoer en de verkeersstroom op de Brusselse ring binnen de perken houden. Als die voorwaarden niet vervuld zijn, kunnen de plannen niet doorgaan.

Raad van State moet nog advies geven

In het definitieve ontwerp is er plaats voor 80.000 vierkante meter winkeloppervlakte en nog eens 72.000 vierkante meter voor recreatie. Er komen ook minder kantoren dan in het oorspronkelijke project.

Het plan moet nu naar de Raad van State voor een advies. Begin volgend jaar zal de Vlaamse regering definitief beslissen over het dossier.

"Positief signaal voor ondernemersklimaat in Vlaanderen"

Uplace reageert tevreden op de beslissing van de Vlaamse regering. "De regering kiest voor "een rechtszeker en standvastig beleid" en voor "jobcreatie en sociale integratie". "Dit is een positief signaal voor het ondernemersklimaat in Vlaanderen".

Hoewel de kogel nog niet definitief door de kerk is, wijst Uplace erop dat de regering het Uplace-project "voor de 10de keer steunt". "Ze kiest definitief voor Uplace als trekker voor duizenden jobs en voor sociale integratie in een regio die al jaren snakt naar een nieuwe economische en sociale boost", staat te lezen in een persbericht.

Volgens Uplace is de Vlaamse regering tegemoet gekomen aan de bezwaren die tijdens het openbaar onderzoek naar voor zijn geschoven. "De definitieve beslissing van vandaag is een positief signaal voor het ondernemersklimaat in Vlaanderen en bestendigt de keuze van de Vlaamse regering voor rechtszekerheid en jobcreatie", besluit de projectontwikkelaar.

Meest gelezen