"Dom, kortzichtig en hypocriet"

Unizo-topman Karel Van Eetvelt heeft geen goed woord over voor de beslissing van de Vlaamse regering om de ruimtelijke plannen voor het winkelcentrum Uplace in Machelen goed te keuren. "Dom, kortzichtig en hypocriet", vat hij samen. Van Eetvelt waarschuwt ook dat de bijkomende jobs waarmee wordt geschermd, van tijdelijke aard zullen zijn en bovendien naar buitenlandse werknemers zullen gaan.

Van Eetvelt toonde zich gisteravond, toen de beslissing net genomen was, al ontgoocheld. "Het ontbreekt deze regering duidelijk aan een visie op de toekomst van de detailhandel. Met deze beslissing verwijst de regering haar eigen afspraken in het regeerakkoord naar de prullenmand", zei hij.

Nu doet hij er dus een schep bovenop. "De kleine ondernemer wordt opnieuw in de steek gelaten", zegt hij. De beslissing van de Vlaamse regering is "dom, kortzichtig en hypocriet", aldus Van Eetvelt op Twitter.

"Toch blijft regering schermen met die jobs"

In "De ochtend" op Radio 1 voegde Van Eetvelt eraan toe dat de Vlaamse regering "zeer goed weet dat de ontwikkeling van shoppingcentra buiten de stadskernen nefast is". Hij verwijt de regering een gebrek aan visie en het willen tevreden stellen van projectontwikkelaars, "wellicht uit schrik voor schadeclaims".

"Het gros van de duizenden banen die er zouden bijkomen, zijn kortetermijnbanen, voor de bouw van het project", zegt de Unizo-topman. Bovendien zal de bouw gebeuren door grote aannemingsconcerns die via onderaannemers met buitenlandse werknemers werken. Van Eetvelt: "Dat is hypocriet. De Vlaamse regering weet dat ze daar weinig aan kan doen, en toch blijft ze met die jobs schermen."

Bovendien zullen met Uplace dezelfde activiteiten (shopping) worden ontwikkeld als in de kernen van de Vlaamse steden en gemeenten, zegt Van Eetvelt. "Door dit soort projecten gaat men bestaande werkgelegenheid vernietigen."

Meest gelezen