"Impact van racisme op kinderen wordt onderschat"

De impact van racisme op kinderen wordt onderschat, stelt de coalitie van 26 organisaties die actief zijn rond kinderrechten. De Kinderrechtencoalitie heeft vandaag in Muntpunt in Brussel haar aanbevelingen voorgesteld in aanwezigheid van minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD). De organisaties pleiten opnieuw voor een gecoördineerd actieplan tegen racisme.
AP2013

"Verhalen en ervaringen van kinderen met discriminatie en racisme worden niet altijd ernstig genomen", zegt Farah Laporte, coördinator van de Kinderrechtencoalitie. "Ze krijgen te vaak te horen: het was toch niet zo bedoeld, trek je het niet aan, reageer er best niet op. Toch zijn de gevolgen van ervaringen met discriminatie en racisme zeer ernstig. Ze kunnen leiden tot gevoelens van minderwaardigheid, constante stress, trauma's en depressie."

In de nasleep van de recente aanslagen tekenen de tegenstellingen in onze maatschappij zich volgens de coalitie nog scherper af. "We zien nu al dat kinderen en jongeren met een migratieachtergrond meer geconfronteerd worden met racisme", klinkt het.

De organisaties pleiten voor een gecoördineerd actieplan met zowel acties rond mentaliteitswijziging, preventie, sanctionering als herstel voor alle levensdomeinen van kinderen, jongeren en volwassenen. Participatie van kinderen en jongeren bij de opmaak van een dergelijk plan zou cruciaal zijn.

Meest gelezen