Denen zeggen "nej" tegen verdere integratie met Europa

Volgens voorlopige uitslagen, hebben de Denen gestemd voor het behoud van de zogenoemde opt-out rond het Europese Justitiebeleid. Denemarken zal dus ook in de toekomst niet betrokken zijn bij de EU-samenwerking op het vlak van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Volgens de peilingen behaalde het nee-kamp, dat tegen de schrapping van de opt-out ijverde, 52,8 tot 53,3 procent van de stemmen. Het ja-kamp, dat een opt-in wou, kreeg de resterende 46,7 tot 47,2 procent.

De campagnes van voor- en tegenstanders kregen veel kritiek omdat niemand er echt goed in slaagde de gevolgen van een ja- of een nee-stem uit te leggen.

Een nee-stem leidt mogelijk tot uitsluiting van Denemarken van Europol, een soort overkoepelende politiedienst die de EU-lidstaten moet bijstaan in de strijd tegen terreur en grensoverschrijdende criminaliteit.

Maar de nee-stemmers, en dus de voorstanders van het behoud van het opt-out-beleid, vrezen dat een ja-stem had geleid tot een verder verlies van de Deense soevereiniteit ten voordele van Brussel.

Meest gelezen