Gescheiden vrouwen in Saudi-Arabië krijgen voortaan identiteitskaart

In Saudi-Arabië kunnen gescheiden vrouwen en weduwen voortaan een eigen identiteitskaart krijgen. Zo kunnen ze een leven uitbouwen onafhankelijk van mannen.

Door deze maatregel kunnen Saudische vrouwen voortaan hun kinderen zelf inschrijven in een school en zelf administratieve stappen ondernemen voor hun familie. Zonder haar eigen identiteitskaart kon een gescheiden vrouw niets doen zonder de toestemming van haar ex-man. Wanneer de nieuwe maatregel precies van kracht wordt, is niet bekend.

In het olieland kunnen mannen nog altijd vier vrouwen hebben. Verder eindigt 28 procent van de huwelijken er in een scheiding en 65 procent van de gerechtelijke zaken handelen over familiale kwesties. Saudi-Arabië is ook het enige land ter wereld waar vrouwen niet mogen autorijden. Vrouwen mogen er ook niet trouwen, reizen of werken zonder de toestemming van hun man of een andere man uit haar familie.