Poetin trekt hevig van leer tegen "Turkse kliek"

De Russische president Vladimir Poetin is bereid tot nieuwe samenwerking met het Westen tegen IS, maar heeft tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement opnieuw fors uitgehaald naar Turkije. De Turkse president Tayyip Erdogan beschuldigt Rusland dan weer van steun aan IS.

De gebeurtenissen van de voorbije maanden hebben de internationale situatie grondig dooreen gegooid en in het Russische parlement nam president Vladimir Poetin (boven) daar duidelijk nota van. Het neerhalen van een Russisch passagiersvliegtuig boven de Sinaï en vooral een gevechtsvliegtuig langs de Syrisch-Turkse grens wogen op de agenda.

Volgens Poetin wordt Turkije geleid "door een kliek die alle gezond verstand verloren heeft". Het neerhalen van de Soechoj-24 door Turkse F-16's "is een verraderlijke oorlogsmisdaad en de Turkse verantwoordelijken zullen daar spijt van krijgen", ging Poetin verder.

De Turkse regering moet volgens hem ook niet denken dat de reactie zich zal beperken tot wat economische sancties zoals een boycot tegen de invoer van tomaten of wat bouwprojecten. Hij stelde meteen ook nieuwe en nog hardere maatregelen tegen Turkije in het vooruitzicht.

"We zullen ook nooit de samenwerking van de Turkse leiders met de terroristen (van IS, nvdr.) vergeten", zo vervolgde Poetin zijn tirade en hij beloofde om "de wapens op te nemen" in de Syrische crisis. Nog een aantal opgemerkte quotes: "Wij beschouwen dit als verraad en een van de meest vuile streken" en "Allah lijkt vastbesloten te zijn om de kliek die aan de macht is in Turkije te straffen".

Wel maakte de Russische president een duidelijk onderscheid tussen de Turkse regering van president Tayyip Erdogan (foto in tekst) en het Turkse volk dat hij "goed, werkzaam en getalenteerd" noemt.

Hoe dan ook bleven de nieuwe maatregelen niet lang uit. Zo zal Rusland de onderhandelingen over TurkStream, een geplande pijpleiding die Russisch aardgas naar Turkije moet brengen, afbreken. Dat laatste is erg strategisch, want met dat project wou Rusland Turkije losweken van het Westen.

Moskou wil brede coalitie tegen IS

Opvallend was dan weer dat Poetin zijn woede over het neerschieten van de Su-24 door Turkije enkel richtte op dat land en niet op het Westen of de NAVO, waarvan Ankara deel uitmaakt.

Integendeel, Poetin wil met de westerse, Arabische en andere landen een breed front vormen om de terreurgroep IS in Syrië te vernietigen. Daar wordt nu al volop gebombardeerd door die landen en Rusland is daar een maand geleden ook mee begonnen, vooral dan om het regime van bondgenoot Bashar al-Assad te steunen. Opvallend is ook dat Poetin niet zo veel te vertellen had over andere struikelblokken met het Westen zoals de crisis in Oekraïne, die nu wat op de achtergrond verzeild geraakt is.

Anderzijds kondigde Poetin dan weer aan dat zijn land nu toch S-300-luchtafweerraketten gaat leveren aan Iran. Die geplande levering was in 2010 opgeschort als onderdeel van de sancties tegen Iran wegens het nucleaire programma. Door het recente kernakkoord tussen de internationale gemeenschap en Iran worden die sancties afgebouwd en kan Moskou dus opnieuw openlijk de leiders in Teheran opvrijen. De levering van die S-300 krijgt alvast kritiek van Israël, maar ook van de Arabische landen.

"Rusland betrokken bij oliesmokkel van IS"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwerpt intussen de "immorele beschuldigingen van Rusland" dat hij en zijn familie betrokken zijn bij de oliesmokkel door IS via Turkije. Als Rusland die beschuldigingen lanceert, moet het die ook bewijzen, maakte Erdogan zich sterk. 

Op zijn beurt beschuldigt hij Rusland van het wegsmokkelen van olie van IS en op die manier van het financieren van die terreurgroep. Erdogan haalt daarbij het voorbeeld aan van een Syrische zakenman met een Russisch paspoort die de sleutelfiguur zou zijn tussen IS en Rusland.