Umberto Eco curator van tentoonstelling in Leuven over Thomas More

De Italiaanse auteur Umberto Eco is curator van een tentoonstelling die de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven eind 2016 organiseert naar aanleiding van de 500e verjaardag van Thomas Mores boek "Utopia". Dit boek, waarin Thomas More een ideale staat beschrijft, rolde op 16 december 1516 voor het eerst van de persen in de toenmalige drukkerij van Dirk Martens, op de hoek van de Naamsestraat en de Standonckstraat in Leuven.

Om deze verjaardag te vieren plant Leuven van 26 september 2016 tot 17 januari 2017 een stadsfestival met tentoonstellingen, street art, film, muziek, theater, dans, literatuur, lezingen en stadswandelingen.

Umberto Eco, die in 2013 een boek publiceerde over imaginaire landen en plaatsen, is gastcurator van de tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek die de context en nawerkingen van het boek van Thomas More belicht. Eco zal ook een lezing geven in de Stadsschouwburg.

Trekker van het stadsfestival is de internationale tentoonstelling "Op zoek naar Utopia" in Museum M, waar de bezoeker kennis zal kunnen maken met Thomas More en zijn vrienden, de idealen en droombeelden die kunstenaars koesterden, het verlangen naar verre horizonten en de nieuwe wetenschappelijke vindingen. Werken van 15e- en 16e-eeuwse kunstenaars Quinten Metsys, Hans Holbein, Jan Gossaert en Albrecht Dürer zullen er worden samengebracht.

Tijdens het stadsfestival loopt ook de tentoonstelling "Tracing the future", met werken die aangeven op welke manier kunstenaars vandaag invulling geven aan het concept "utopie". In het laboratorium van Fablab KU Leuven zullen verschillende kunstenaars met de nieuwste technologieën de grenzen van hun utopie verkennen. Het theatergezelschap "het nieuwstedelijk" brengt het door Thomas More geïnspireerde stuk "Hoop". Kunstencentrum Stuk plant een dansprogramma met onder meer Meg Stuart en Michiel Vandevelde.

Meest gelezen