Van Overtveldt wil "schade EU tegen rulings beperken"

Ons land zal wellicht honderden miljoenen euro moeten terugvorderen van belastingvoordelen die de voorbije tien jaar zijn toegekend aan multinationale bedrijven. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt hoopt om negatieve gevolgen voor het investeringsklimaat in ons land te beperken.

Het gaat om een speciaal belastingsysteem waarmee de regering-Verhofstadt meer dan tien jaar geleden grote multinationale bedrijven naar ons land wou lokken om hier filialen te open en dus banen te creëren.

Begin dit jaar opende de Europese Commissie echter een onderzoek naar die zogenoemde "excess profit rulings" omdat die oneerlijke concurrentie en illegale staatssteun zouden zijn.

Het ziet er naar uit dat de EU-Commissie ons land zal dwingen om het belastingvoordeel terug te eisen van die bedrijven. Het zou gaan om een bedrag van meer dan 700 miljoen euro.

Misschien meegenomen voor de begroting, maar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is daar niet zo tevreden mee en vreest voor het imago en het investeringsklimaat in ons land. Bovendien zou die terugvordering een juridisch kluwen kunnen worden. De minister hoopt met de EU-Commissie tot een akkoord te komen om de "schade zo veel mogelijk te beperken".

Eén van die bedrijven die voordeel kon halen uit de "rulings", is AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, met zetel in Leuven. Bij de overname van de Zuid-Afrikaans/Amerikaanse tegenhanger SABMiller enkele maanden geleden, werd er al gevreesd dat AB InBev de zetel zou verplaatsen naar het fiscaal meer aantrekkelijke Londen.

Meest gelezen