Wat u moet weten over Uplace

Uplace staat weer in het oog van de storm. Het megaproject sleept nu al jaren aan. Wat is het plan? Wat mogen we verwachten? Een overzicht aan de hand van enkele vragen.
Hier komt Uplace. Of dat is toch de bedoeling.

Wat is Uplace?

Uplace is een project van ongeziene grootte in ons land. Op een terrein van 11 hectare in Machelen wil het team rond ondernemer Bart Verhaeghe een groot complex bouwen met ruim 300 winkels, een fitness, een bioscoop, een binnenspeeltuin, pleinen, recreatieruimtes, kantoren en zelfs een groot internationaal hotel. “Een beleveniscentrum”, zo wordt het omschreven. Men rekent op 8 miljoen bezoekers per jaar. Heel wat van de winkelruimte is al verhuurd. Een overzicht vindt u hier.

Waar komt het?

Hoe zal het eruitzien?

Zo ongeveer. Meer simulatiefoto's vindt u op de website van Uplace.

Wanneer gaat het open?

Uplace wil dit jaar alle vergunningen in orde krijgen. Volgend jaar zou dan gestart kunnen worden met het bouwen. De opening is gepland in 2018. Oorspronkelijk, bij de opstart van het project, wou Uplace in 2015 de deuren openen. Het project heeft door al de tegenstand al heel wat vertraging opgelopen.

Waarom is er zo veel tegenstand?

Om verschillende redenen. Unizo en de burgemeesters van steden als Leuven en Mechelen vrezen voor schade aan de lokale middenstand. Milieuverenigingen vrezen extra fijn stof. Automobilistenverenigingen vrezen voor extra files in een omgeving waar de verkeersdrukte nu al enorm is. Het tegenargument is dat er maatregelen worden genomen om de mobiliteitsdruk te verlichten en dat er gewerkt wordt aan goede verbindingen met het openbaar vervoer.

Zijn er ook voordelen?

Volgens Uplace zal het project ruim 3.000 jobs genereren (al zeggen tegenstanders dat er bij de middenstand in de steden jobs zullen verdwijnen). Daarnaast is de site waar Uplace komt nu al jarenlang vervuild en in verval. En wie graag winkelcentra bezoekt, heeft er een nieuwe trekpleister bij natuurlijk.

Meest gelezen