De Wever pleit voor "Belgische Patriot Act"

N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit voor een Belgische Patriot Act, de omstreden wet die in de VS na 11 september verregaande bevoegdheden gaf aan de inlichtingendiensten. De Wever benadrukt wel dat dit "met maximaal respect voor onze burgerrechten en vrijheden" moet gebeuren.

Volgens De Wever lopen er nog te veel mensen rond met radicale ideeën die door de mazen van het politienet glippen. "Ik stel vast dat na de terreuraanslagen het democratisch debat is begonnen over inlichtingenmethodes en welke mogen worden gebruikt om mensen op te volgen. Ik denk dat het tijd is voor een soort Patriot Act, maar wel met maximaal respect voor onze burgerrechten en vrijheden", zei hij aan Radio 2 Antwerpen.

Hoe die Belgische Patriot Act er dan moet uitzien, laat De Wever vooralsnog in het midden. Hij benadrukt wel dat de maatregelen die de regering heeft genomen helemaal in de goede richting gaan.

CD&V, Open VLD en MR plan niet genegen

Het ballonnetje van De Wever wordt niet op applaus onthaald door de andere partijen van de meerderheid. "Als het met meer respect voor de democratische principes is, is het alvast geen Patriot Act", zegt Alexander De Croo (Open VLD). "Laten we kijken wat echt nodig is, laten we niet in overdrive gaan."

Ook Didier Reynders (MR) laat weten dat hij niet voor het voorstel gewonnen is: "we willen toch geen Guantánamo in België?" Hij verwijst hiermee naar de omstreden Amerikaanse militaire gevangenis op de VS-legerbasis Guantánamo Bay in Cuba waar terreurverdachten zonder proces en in twijfelachtige omstandigheden werden en worden vastgehouden.

"Beetje eigenaardig dat De Wever niet op de hoogte is van de nieuwste evoluties in de Verenigde Staten", reageert Kris Peeters (CD&V) die daarmee verwijst naar het feit dat de wet is vervangen door de Freedom Act (red. zie kaderstukje onderaan).

De omstreden Patriot Act

De Patriot Act is na de aanslagen van 11 september 2001 ingevoerd in de Verenigde Staten en gaf verregaande bevoegdheden aan de inlichtingendiensten in de zogenoemde War on terror, de oorlog die toenmalig president George W. Bush (foto) had verklaard aan de terreur. De wet zou oorspronkelijk slechts 4 jaar van kracht zijn, maar is verschillende keren verlengd, voor het laatst voor 4 jaar door president Barack Obama in 2011.

De Patriot Act is afgelopen zomer uiteindelijk vervallen en niet meer opnieuw verlengd. In plaats daarvan is de mildere Freedom Act gekomen die grote delen van de Patriot Act herneemt, met de belangrijke nuance dat deze wet tot stand is gekomen na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Uit die onthullingen bleek onder meer dat de Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal communicatie hebben onderschept en dus dat daarmee de privacy van miljoenen mensen is geschonden.

AP2006

Meest gelezen