2015 volgens Twitter: vluchtelingen en terreur, maar ook een mysterieuze jurk

Op ons jaaroverzicht is het nog even wachten, maar Twitter steekt wel al van wal. 2015 in hashtags: gaande van de aanslagen in Parijs over de vluchtelingenstroom tot welke kleur die vermaledijde jurk ook echt had.

Het jaaroverzicht van Twitter staat online. Wat waren de meestgebruikte hashtags op de microblogsite? Welke gebeurtenissen hebben volgens de gebruikers van Twitter het bijna afgelopen jaar het meeste getekend? Het mediabedrijf selecteerde 10 opvallende trends.

Terreur in Parijs

Een van de meest tekende gebeurtenissen van het afgelopen jaar was wellicht de terreuraanslag in Parijs. "#PrayForParis werd al snel een wereldwijde trend, terwijl #PortOuverte gebruikt werd door mensen die onderdak boden aan mensen die om een of andere reden niet meer terug naar huis konden", meldt Twitter in een persbericht. "Ook bij de eerdere aanslag op Charlie Hebdo was er al snel de solidariteitshashtag #JeSuisCharlie."

Rassenrellen in de VS

Na de terreur van het najaar misschien een beetje naar de achtergrond verdreven, maar in de eerste helft van het jaar stonden de Amerikaanse steden Ferguson, Charleston en Baltimore meer dan eens in brand door rassenrellen nadat een blanke politieagent een zwarte - vaak ongewapende - burger had neergeschoten. "#BlackLiveMatter heeft een heuse sociale beweging op de been gebracht", aldus Twitter.

2014 Getty Images

Holebirechten

2015 was ook het jaar waarbij zowel in de VS als in Ierland het homohuwelijk werd goedgekeurd. "#LoveWins werd de  hashtag waarin al die mensen hun vreugde konden steken", meldt Twitter daarover. Voor het feestgedruis kleurden verschillende gebouwen in de regenboogvlag en ook die kiekjes werden welig heen en weer getwitterd.

Vluchtelingencrisis

De vluchtelingencrisis was dit jaar ook nauwelijks uit het nieuws weg te denken. Twitter focust in hun jaaroverzicht vooral op de positieve hashtag #RefugeesWelcome, maar op de microblogsite waren ook heel wat negatievere twitterberichten terug te vinden.

Bom blijkt klok

De 14-jarige Ahmed Mohammed werd in een klap wereldberoemd nadat hij werd opgepakt in de VS voor het maken van een bom, terwijl hij een digitale klok had gebouwd voor een wetenschapsproject op school. De hashtag #IStandWithAhmed werd gebruikt om het debat over racisme aan te zwengelen. De jongeman verloor de laatste tijd wel wat aan populariteit, nadat bekend is geraakt dat zijn familie nu een grote schadevergoeding eist.

Verkiezingen

In ons land is het nog even wachten op nieuwe verkiezingen, maar stembusgangen in Argentinië, Canada, Singapore, India en het Verenigd Koninkrijk waren ook goed voor heel wat Twitterberichten.

Vrouwenvoetbal

Een beetje een vreemde hashtag in dit lijstje, maar blijkbaar was #FIFWWC (het wereldkampioenschap voetbal in Canada) het grootste sportevenement op Twitter dit jaar.

2015 Getty Images

Pluto

Trends hoeven niet altijd op onze eigen planeet te beginnen. Hoewel Twitter nog niet bestond toen New Horizons gelanceerd werd in 2006, was de scheervlucht van het ruimtetuig goed voor miljoenen twitterberichten. Zeker toen de spectaculaire foto's van de dwergplaneet verspreid werden.

Dé jurk

Wie heeft deze jurk niet gezien? De blauw met zwarte jurk (of was het nu wit met goud?) was dagenlang dé talk of twittertown. "De jurk was alles samen goed voor ruim 4 miljoen tweets op 48 uur tijd."

Caitlyn Jenner

Naast dé jurk was er op twitter het afgelopen jaar ook geen ontsnappen aan Caitlyn Jenner. In amper 4 uur is ze erin geslaagd om meer dan een miljoen volgers te krijgen op twitter. Ze brak daarmee een wereldrecord.

Meest gebruikte hashtags per thema

Muziek

1. #OneDirection
2. #GOT7
3. #NowPlaying
4. #EXO
5. #FifthHarmony
6. #방탄소년단
7. #iHeartAwards
8. #MTVEMA
9. #VMA
10. #BigBang

TV

1. #KCA
2. #TeenChoice
3. #ALDubEBTamangPanahon
4. #더쇼
5. #AMAs
6. #TheWalkingDead
7. #Empire
8. #PLL
9. #RisingStar
10. #BieberRoast

Technologie

1. #iPad
2. #SoundCloud
3. #Android
4. #Periscope
5. #iPhone
6. #Amazon
7. #YouNow
8. #Apple
9. #startup
10. #Twitter

Nieuws

1. #jobs
2. #Quran
3. #ISIS
4. #PrayForParis
5. #LoveWins
6. #CharlieHebdo
7. #JeSuisCharlie
8. #BlackLivesMatter
9. #地震
10. #SandraBland

Politiek

1. #tcot
2. #LoveWins
3. #auspol
4. #leadership
5. #GOPDebate
6. #WakeUpAmerica
7. #cdnpoli
8. #UniteBlue
9. #Obama
10. #GE2015

Sport

1. #الاهلي
2. #MUFC
3. #LFC
4. #HalaMadrid
5. #NFL
6. #NBA
7. #CFC
8. #WWE
9. #MLB
10. #Football

Vrije tijd

1. #Love
2. #Art
3. #Fashion
4. #Photography
5. #TFW
6. #Travel
7. #Selfie
8. #TBT
9. #LOL
10. #Food

Showbizz

1. #ArianaGrande
2. #OrianaSabatini
3. #DulceMaria
4. #PITTY
5. #DemiLovato
6. #Anitta
7. #MartinaStoessel
8. #SelenaGomez
9. #PeterLanzani
10. #PAULOCASTAGNOLI