40 extra plaatsen door heropening vleugel 127bis

In het gesloten repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel is vanmorgen een vleugel heropend voor afgewezen asielzoekers en andere mensen zonder geldige verblijfsdocumenten. Zij wachten daar op hun uitzetting. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wil deze maand nog 1.000 mensen extra het land uitzetten.

De vleugel moest eind 2013 gesloten worden wegens gebrek aan personeel. De Dienst Vreemdelingenzaken kreeg dit jaar extra middelen waardoor nieuwe medewerkers kunnen worden aangenomen voor de gesloten opvangcentra. Voor 127bis gaat het om 48 personeelsleden.

Door de heropening van de vleugel komen er 40 opvangplaatsen bij voor uitgeprocedeerde asielzoekers en andere mensen zonder geldige verblijfspapieren. Ze kunnen er blijven in afwachting van hun uitzetting. "Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) die het repatriëringscentrum vandaag bezocht.

De capaciteit van alle gesloten centra in ons land wordt opgetrokken van 420 naar 620. De meeste uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven hier maximaal 30 dagen. Tijdens hun verblijf worden ze zo goed mogelijk begeleid naar een vrijwillige terugkeer. "Ze krijgen bij hun aankomst de vraag of ze vrijwillig willen terugkeren, zo'n 70 procent doet dat", zegt Francken. "Dat is een terugkeer zonder politiebegeleiding."

Dit jaar zijn al bijna 5.000 mensen het land uitgezet. Staatssecretaris Francken wil er deze maand nog 1.000 extra terugsturen. In de eerste plaats wil Francken vooral criminelen wegsturen.