"Minstens 26 burgers gedood bij luchtaanvallen van coalitie tegen IS"

Zeker 26 burgers zijn vandaag gedood in het noordoosten van Syrië bij luchtaanvallen van vermoedelijk de internationale coalitie die wordt geleid door de VS. Dat zegt het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten (SOHR).

Bij de slachtoffers van de luchtraids, die gericht waren tegen zones in de omgeving van het plaatsje al-Hol, waren zeven kinderen en vier vrouwen. Al-Hol werd vorige maand heroverd op de terreurgroep IS door Arabische rebellen en Koerden, aldus de anti-Assadsite SOHR die over een breed netwerk van informanten in Syrië beschikt.

"De aanvallen waren ook gericht tegen het plaatsje al-Khan dat nog steeds in handen is van de IS", verklaarde SOHR-directeur Rami Abdel Rahmane. "Maar Daesh (Arabisch acroniem voor de IS) was niet in de omgeving van het dorp aanwezig, wat verklaart dat de slachtoffers burgers waren." De dodentol zou nog kunnen oplopen, want minstens 17 mensen zouden nog onder het puin liggen.

De internationale coalitie onder leiding van de VS begon stellingen van de IS in Syrië te bombarderen in september 2014. Een woordvoerder kon niet zeggen of een toestel van de coalitie daar maandag een aanval heeft uitgevoerd, maar een onderzoek zal ingesteld worden naar aanleiding van de burgerslachtoffers.