"Voor het eerst Syrische soldaten gedood bij bombardement door coalitie"

De internationale coalitie tegen IS zou voor het eerst een kamp van het Syrische leger hebben gebombardeerd. Dat meldt althans de NGO Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Bij de aanval zouden drie tot vier soldaten gedood zijn en 13 anderen gewond. Het Syrische regime spreekt van een "flagrante agressie", maar de coalitie onder leiding van de VS ontkent dat ze het kamp hebben gebombardeerd.
Archieffoto van een Brits gevechtsvliegtuig na een bombardement boven Syrië.

Het betrokken kamp van het regeringsleger ligt ten westen van de provincie Deir ez-Zor. "Het legerkamp bevindt zich 2 kilometer van een dorp dat onder controle staat van terreurgroep IS", aldus het Observatorium zich beroept op een breed netwerk aan bronnen in Syrië. Volgens de NGO zijn er bij de aanval vier soldaten gesneuveld.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het nieuws, maar spreekt over drie gedode soldaten. Volgens het ministerie werd de aanval uitgevoerd door vier gevechtsvliegtuigen die negen raketten losten.

"Flagrante agressie"

Het zou gaan om de eerste slachtoffers bij het regeringsleger na een luchtaanval door de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

Het Syrische regime veroordeelt de aanval en spreekt van een "flagrante agressie."

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om de nodige stappen te zetten om te vermijden dat zo'n incident zich herhaalt.

Coalitie ontkent

De internationale coalitie ontkent intussen dat zij het kamp hebben gebombardeerd.

"We zijn op de hoogte van de berichten, maar in dat deel van de provincie hebben we geen bombardement uitgevoerd, wel op 55 km van die plaats", aldus kolonel Steve Warren, woordvoerder van de coalitie.