Bekaert en Bridon fuseren kabel en advanced cords-activiteiten

Staaldraadproducent Bekaert en de Britse sectorgenoot Bridon gaan hun activiteiten kabel en advanced cords in een joint venture onderbrengen. Bekaert zal 67 procent in handen hebben van die nieuwe entiteit, Bridon Bekaert Ropes Group.

Bekaert sloot de deal met Ontario Teachers' Pension Plan, het Canadese pensioenfonds dat eigenaar is van Bridon. "De nieuwe groep zal de staalkabel- en advanced cords capaciteiten van bijna 3.000 werknemers, 19 productievestigingen in 11 landen, marktgedreven R&D en een wereldwijd verkoop- en distributie-netwerk samenvoegen", klinkt het in het persbericht.

Bekaert CFO Bruno Humblet wordt gedelegeerd bestuurder van Bridon Bekaert Ropes Group. Het voorzitterschap gaat naar Andrew Caffyn, de huidige voorzitter van Bridon.

Na afronding zal de transactie ongeveer 350 miljoen euro op jaarbasis toevoegen aan de geconsolideerde omzet van Bekaert. De joint venture zou ongeveer 600 miljoen euro op jaarbasis hebben. De definitieve fusieovereenkomst wordt in de eerste helft van 2016 verwacht, na afronding van de gebruikelijke stappen.

In België maken de advanced cords-activiteiten van Bekaert in Aalter de overstap. Over de hele Bekaert-groep zullen ongeveer 1.250 werknemers deel uitmaken van Bridon Bekaert Ropes Group.

Het gaat in verhouding om een kleinere activiteit van Bekaert die naar de joint venture gaat. Het bedrijf telt nu ongeveer 30.000 medewerkers en 4 miljard euro omzet.