Burkinese coupleider betrokken bij moord op Sankara

Generaal Gilbert Diendéré, die in september een mislukte staatsgreep pleegde in Burkina Faso, is officieel in verdenking gesteld wegens betrokkenheid bij de moord op Thomas Sankara, de legendarische oud-president van Burkina Faso die in 1987 opzij is geschoven. Onder diens opvolger Blaise Compaoré was Diendéré leider van de Presidentiële Garde.

Gilbert Diendéré zal zich voor het Burkinese gerecht moeten verantwoorden over zijn rol bij de staatsgreep van 15 oktober 1987. Daarbij werd president Thomas Sankara in onduidelijke omstandigheden om het leven gebracht en kwam diens voormalige metgezel Blaise Compaoré aan de macht.

Compaoré zou zich ontpoppen tot een gewiekst staatsman die 27 jaar aan de macht zou blijven. Onder het bewind van Compaoré werd weinig vooruitgang geboekt in het onderzoek naar de moord op Sankara. Zijn weduwe Mariam heeft jarenlang gestreden voor meer duidelijkheid over de dood van haar man, maar stuitte daarbij telkens op een njet van Compaoré.

Vorig jaar is Compaoré zelf aan de dijk gezet na een volksopstand tegen zijn dictatoriale regime. Onder hem was Gilbert Diendéré leider van het elitekorps van de Presidentiële Garde. In september was Diendéré de sterke man achter een mislukte staatsgreep, maar hij is inmiddels opgepakt.

De Afrikaanse Che Guevara

Thomas Sankara was een kapitein in het leger van het voormalige Opper-Volta. Hij greep de macht in 1983 na een interne machtsstrijd binnen het leger.

Sankara veranderde de naam van Opper-Volta in Burkina Faso ("het land van de oprechte mensen", nvdr.). Hij ging een marxistisch-leninistische koers varen en riep op om producten uit eigen land te kopen in plaats van dure ingevoerde producten, een manier om de eigen economie een steuntje te geven. Daarnaast schafte hij de huurprijzen af en introduceerde hij het gratis wonen. Voor corruptie was hij genadeloos.

Op international vlak ontpopte Sankara zich tot tegenstander van het neo-kolonialisme. Zo riep hij op tot een collectieve weigering van het terugbetalen van schulden aan het rijke westen.

Hoewel hij maar enkele jaren aan de macht was, is Sankara vandaag uitgegroeid tot een mythische figuur in heel Afrika. Sommigen noemen hem de "Afrikaanse Che Guevara".