Coalitie tegen IS dropt recordaantal bommen

De internationale coalitie tegen terreurgroep IS heeft in november een recordaantal bommen afgevuurd in Syrië en Irak. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse luchtmacht. In juni werden nog 1.683 bommen gedropt. Dat aantal is opgelopen tot 3.271 bommen afgelopen maand.
THE ASSOCIATED PRESS2014

Sinds augustus 2014 zijn er in bijna 11.000 aanvalsvluchten ongeveer 32.000 bommen gedropt. Het gaat dan meestal om precisiebommen die zijn afgeworpen door gevechtsvliegtuigen, drones en bommenwerpers.

Volgens het Syrische regime heeft de internationale coalitie tegen IS bij een van zijn bombardementen afgelopen weekend een uitvalsbasis van het Syrische leger geraakt. De regio rond de stad in Deir ez-Zor wordt voornamelijk gecontroleerd door IS, al heeft het Syrische leger ook zijn invloed in bepaalde gebieden.

Bij die aanval zouden 3 soldaten om het leven zijn gekomen. 13 anderen raakten gewond. Het zou de eerste keer zijn dat er luchtaanvallen worden uitgevoerd op het Syrische leger. De omgeving van Deir ez-Zor wordt vooral gecontroleerd door IS.

Volgens het Franse persagentschap AFP ontkent een Amerikaanse woordvoerder van de coalitie dat echter met klem. Hij zou wel op de hoogte zijn van "een incident, maar er is geen indicatie dat daarbij Syrische soldaten zijn omgekomen", aldus AP. De VS wijst bovendien Rusland expliciet aan als schuldige.