De Wever wil Schengen sluiten om opmars Front National te stuiten

Een sterker Europa dat de buitengrenzen sluit en inzet op gecontroleerde migratie. Dat is volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever het antwoord op het ongenoegen dat veel Europeanen volgens hem koesteren en dat in Frankrijk tot de verkiezingsoverwinning van het Front National heeft geleid.

In de studio van "Terzake" heeft De Wever vanavond zijn licht laten schijnen over de verkiezingsoverwinning van de extreemrechtse partij Front National (FN) in de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk. Naar eigen zeggen verwondert de verkiezingsuitslag hem helemaal niet. "Het FN speelt in op de drie O's: sociaal-economische ontevredenheid, ongerustheid over terreur en veiligheid en ongenoegen over de toekomst van onze manier van leven."

"De oplossingen die partijen als het FN aandragen, zijn niet realistisch en onuitvoerbaar, maar zolang andere partijen niet met betere oplossingen op de proppen komen, zullen ze het moeilijk hebben."

"Aan de buitengrenzen bepalen wie binnen mag en wie niet"

De oplossing om de opmars van extreemrechtse partijen te stuiten, ligt volgens De Wever in een sterker Europa dat in de eerste plaats een ander migratiebeleid gaat voeren. Vooral het huidige Schengenverdrag is hem een doorn in het oog. Dat garandeert het vrije verkeer van goederen, diensten én personen. "We moeten Schengen sluiten", meent De Wever. "We kunnen mensen niet gewoon laten doorwandelen. Aan de buitengrenzen moeten we opvang organiseren en bepalen wie binnen mag en wie niet."

"Migratie is een positief gegeven, maar het moet gecontroleerd gebeuren. Ongecontroleerde migratie werkt niet. Ik merk dat de geesten in Europa in een sneltempo in die zin rijpen. De Britse premier David Cameron en ik zijn het helemaal eens. Ook bij de CDU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel hoor ik gelijkaardige geluiden."