Donald Trump wil moslims uit de VS weren

Een totaalverbod voor moslims om het grondgebied van de Verenigde Staten te betreden. Zo luidt het jongste voorstel van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Het Witte Huis reageert afwijzend.

De lijst met mensen en volkeren die Trump niet langer in de VS wil, wordt steeds langer. Eerder gaf hij aan alle illegale migranten uit Mexico en de rest van Latijns-Amerika te willen deporteren eens hij president is. Nu wil hij ook verhinderen dat moslims het grondgebied van de VS betreden en dit "tot de vertegenwoordigers van ons land hebben uitgedokterd wat precies aan de hand is" ("until our country's representatives can figure out what is going on").

Als reden voor de maatregel draagt hij de "grote haat" aan die veel moslims jegens de Amerikanen zouden koesteren. Hij verwijst naar een peiling waaruit moet blijken dat een kwart van de moslims die in de VS wonen geweld tegen Amerikanen gerechtvaardigd vindt als onderdeel van de "mondiale jihad". Meer dan de helft van de Amerikaanse moslims zou de keuze willen hebben om volgens de sharia te leven.

"Het is duidelijk dat de haat ons begrip overtreft", voegt Trump eraan toe. "Waar die haat vandaan komt en waarom, zullen we moeten vaststellen. Tot we dit probleem hebben vastgesteld en tot we het begrijpen, kan ons land niet het slachtoffer zijn van vreselijke aanvallen door mensen die enkel in jihad geloven en geen respect hebben voor het menselijke leven."

Eind vorige maand liet Trump verstaan dat hij alle moslims die al in de VS verblijven of wonen wil registreren.

Bill of Rights

Het Witte Huis noemt het voorstel van Trump "strijdig met de Amerikaanse waarden". "Onze Bill of Rights vermeldt respect voor de vrijheid van religie", zegt woordvoerder Ben Rhodes. "Het voorstel gaat ook in tegen onze veiligheid." Volgens Rhodes wil IS immers niets liever dan een oorlog tussen de VS en de islam.

Ben Carson, die andere populaire Republikeinse presidentskandidaat, pleit in een reactie voor een monitoringssysteem waarbij iedereen die de VS binnenkomt op de voet wordt gevolgd. "Veel andere landen doen dit eveneens", zegt hij. Discrimineren op basis van religie is voor hem evenwel uitgesloten.

Tegen de bouwstenen van de VS

De Amerikaanse "Bill of Rights" dateert uit 1788 en omvat de eerste tien amendementen op de grondwet van dat jaar dat de federale structuur van de VS oprichtte met een president, het Congres en een Supreme Court.

De voorlopers van wat nu de Democratische partij is, vreesden dat die staatsstructuur de rechten van de burgers zou ondergraven en eisten in ruil goedkeuring van de grondwet tien aanpassingen die die burgerrechten in steen zouden verzekeren.

Het eerste amendement luidt: "Het Congres zal geen wet aannemen die de stichting van een religie of vrije beoefening daarvan verbiedt, noch die de vrijheid van meningsuiting, van de pers of het recht op bijeenkomst en uiten van klachten aan de regering".

De Bill of Rights in Amerika is niet te verwarren met de Bill of Rights die in Engeland in 1869 de basis legde voor de parlementaire monarchie in dat land.