Duizenden minderjarigen kregen gevaarlijke antidepressiva

Vorig jaar hebben 4.917 minderjarigen minstens één keer gevaarlijke antidepressiva toegediend gekregen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Christelijke Mutualiteit, waarover De Standaard bericht. Het ziekenfonds waarschuwt voor gevaarlijke bijwerkingen, zoals zelfmoordneigingen.

Waarom de medicatie wordt voorgeschreven, is onduidelijk. De grootste groep jongeren die antidepressiva krijgt, is die van de 17-jarigen, maar zo'n 130 minderjarigen waren 5 jaar of zelfs jonger. Bij heel kleine kinderen worden antidepressiva gebruikt tegen angst- en slaapstoornissen.

De CM noemt het onrustwekkend dat de cijfers opnieuw in stijgende lijn zitten. Tussen 2003 en 2012 was er een daling, maar de voorbije twee jaar is er weer tien procent jongeren bijgekomen.

"Het gaat om antidepressiva van het type SSRI", zegt apotheker Caroline Lebbe in De Standaard. "Op één product na (fluoxetine of prozac, nvdr.) zijn het medicijnen die je volgens de bijsluiter beter niet aan kinderen en adolescenten geeft. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Er zijn serieuze twijfels of de pillen wel werken. Bovendien hebben minderjarigen een grotere kans op bijwerkingen."

Mogelijke bijwerkingen zijn opstandig gedrag en agressie, maar ook zelfmoordgedachten en zelfs zelfmoordpogingen.

De CM pleit ervoor dat dokters zo veel mogelijk kiezen voor psychotherapie en geen pillen voorschrijven uit gemakzucht of om financiële redenen. Het ziekenfonds wil dat psychotherapie toegankelijker wordt voor jongeren en dat een bezoek aan de psycholoog wordt terugbetaald.