EU-Commissie werkt aan betere prijzen en meer verbindingen in luchtvaart

Violeta Bulc, Europees commissaris voor Transport, heeft haar strategie uit de doeken gedaan om de luchtvaartsector in Europa competitiever te maken. Ze zet volop in op luchtvaartakkoorden met groeimarkten als China, Turkije, Saudi-Arabië en Mexico. "Passagiers zullen door dit akkoord meer verbindingen krijgen en betere prijzen", luidt het.

De luchtvaartstrategie van Bulc gaat heel breed. Haar actieplan zet niet alleen in op meer internationale samenwerking, maar wil de concurrentiekracht van de sector ook een boost geven door de bestaande beperkingen in Europa weg te werken.

"De groei van de Europese luchtvaart wordt afgeremd door beperkte capaciteit, efficiëntie en connectiviteit", argumenteert de Commissie. Ze hamert daarom opnieuw op de nood aan een eengemaakt Europees luchtruim. Want uit de cijfers die de Commissie citeert, blijkt dat het versnipperde luchtruim 5 miljard euro kosten veroorzaakt en 50 miljoen ton CO2 extra per jaar.

Focus op het midden oosten

Toch bieden akkoorden met derde landen de meeste mogelijkheden. Zo verdrievoudigde het aantal passagiers tussen Europa en de landen van de Westelijke Balkan na de ondertekening van zo'n akkoord. De samenwerking met Marokko deed het aantal passagiers verdubbelen.

Commissaris Bulc (zie foto in tekst) hoopt dat de lidstaten haar de toestemming geven om in naam van de hele EU nieuwe onderhandelingen te voeren. Wat opvalt, is haar focus op het Midden-Oosten. Bulc wil overeenkomsten met Saudie-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Qatar en Oman.

Meer verbindingen, betere prijzen en meer dienstverlening

Voor de passagiers stelt de Commissie meer verbindingen, betere prijzen en meer dienstverlening in het vooruitzicht. Ze hoopt ook de veiligheidscontroles minder omslachtig te maken, "vooral door het gebruik van nieuwe technologieën en betere risico-inschatting".

Het actieplan bevat nog geen concrete wetteksten. Commissaris Bulc, die voor de uitvoering van haar plannen afhangt van de lidstaten en het Europees Parlement, zal die in de loop van de legislatuur presenteren.

Luchtvaart bijzonder belangrijk voor economie

De luchtvaartsector is in elk geval bijzonder belangrijk voor de economie in Europa. De sector biedt zowat 2 miljoen mensen een baan. Bovendien zal de luchtvaart blijven groeien, al wordt ze ook geconfronteerd met moeilijkheden, onder meer door zware concurrentie.

"De Europese luchtvaart staat voor cruciale jaren. Zonder gemeenschappelijke strategie lopen Europese luchtvaartmaatschappijen kansen mis om buiten de EU te groeien en blijven de lidstaten geneigd om hun eigen nationale belangen te dienen", stelt Europees Parlementslid Philippe De Backer (Open VLD).

"Een efficiënte Europese luchtvaart is daarom belangrijk voor de economische groei in Europa en voor het reiscomfort van alle passagiers", besluit hij.