Federaal onderzoek naar politie van Chicago

Het Amerikaanse ministerie van Justitie start een onderzoek naar de politie in de stad Chicago om na te gaan of de agenten systematisch burgerrechten schenden. Dat melden Amerikaanse media. Het onderzoek komt er nu er ophef ontstaan is over de dood van een zwarte tienerjongen meer dan een jaar geleden.

Eind vorige maand dook een video op waarop te zien was hoe een zwarte tiener doodgeschoten werd terwijl hij wegloopt van de politie. De beelden, die dateren van oktober 2014, tonen hoe de 17-jarige Laquan McDonald in elkaar stuikt. Nadat hij op de grond gevallen is, volgen nog schoten. Het incident voedt nog maar eens het debat over het gebruik van dodelijk geweld door de politie tegen minderheidsgroepen in de Verenigde Staten.

De politie van Chicago, en de stad Chicago zelf, komen alleszins niet fraai voor de dag in de afhandeling van McDonalds dood. De stad regelde een schikking met zijn familie ter waarde van 5 miljoen dollar, nog voor die een rechtszaak aangespannen had. Er woedde ook een maandenlange juridische strijd om te verhinderen dat de beelden van de schietpartij publiek gemaakt zouden worden.

De politie besliste uiteindelijk zelf om de beelden vroeger openbaar te maken omdat ze gelekt waren door een tv-zender. De agent die de schoten afvuurde, wordt nu beschuldigd van moord. Hij zou tijdens zijn 4,5-jarige carrière al 20 klachten verzameld hebben in verband met misdraging. De commissaris van het politiekorps is ontslagen en er komt ook een speciale commissie die moet nagaan wat er in de zaak-McDonald misgelopen is.

Vrijdag nog werden documenten gepubliceerd waaruit blijkt dat de betrokken agenten na de schietpartij in hun verslag een ander beeld van de feiten ophingen dan wat uit de video blijkt. McDonald wordt omschreven als veel meer bedreigend dan wat uit de beelden blijkt.

Het is niet de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een federaal onderzoek instelt naar geweld door agenten. Eerder al concludeerde Justitie dat de politie van Ferguson stelselmatig discrimineert. Ook naar de politie van Baltimore loopt een federaal onderzoek.

"Voorgeschiedenis van wangedrag bij de politie"

Burgemeester Rahm Emanuel staat onder grote druk om zelf op te stappen. Gisteren nog stapten meer dan 200 mensen op in een mars om zijn ontslag te eisen, maar dat weigert hij. In een opiniestuk in de Chicao Sun-Times en de Chicago Tribune erkende hij de "voorgeschiedenis van wangedrag bij de politie".

Volgens een analyse van de Universiteit van Chicago vorige maand heeft slechts een fractie van 56.000 klachten tegen de politie geleid tot een "disciplinaire actie".

Vooral onder leiding van chef Jon Burge kregen tientallen mannen, vooral Afro-Amerikanen, te maken met "marteling" door de politie in de jaren 70 en 80 en begin jaren 90 en moesten de cel in. Burge werd veroordeeld omdat hij loog over de marteling en moest vier jaar de cel in.

Bekijk hieronder de beelden van het incident. Waarschuwing: deze video bevat schokkende beelden.