Helmut Lotti: "Ik geloof in huwelijk als bekroning van de liefde"

Zanger Helmut Lotti heeft een nieuw album uit, "Faith, hope and love". Het is een heel divers album met covers van R.E.M., Tom Waits, traditionals, herwerkingen van Will Tura en Adamo en eigen nummers. "Het is een heel persoonlijk album", zegt Lotti in "Van Gils en gasten". Hoewel het zeer divers is, vertelt het toch een samenhangend verhaal.

"De plaat is geen religieuze plaat, maar ze draait voor een stuk rond religie. Het uitgangspunt was: waar houden wij ons aan vast in dit leven en welke rol speelt religie daarin, zowel in positieve als in negatieve zin", zegt hij.

"Ik ben verschillende personages op deze plaat. Op een bepaald moment ben ik een atheïst, ik ben ook ergens een diep gelovige, dan ben ik weer ergens de duivel."

Naast religie is ook de liefde een belangrijk ingrediënt. "Het laatste nummer van de plaat is een huwelijkslied. Het is een tekst die ik geschreven heb op het thema van "The deer hunter". Dat is omdat ik nog altijd geloof in het huwelijk als bekroning van de liefde", zegt hij.

"Hoop doet leven"

Een opvallend nummer is de herwerking van "Hoop doet leven" van Will Tura. "Ik had een liedje klaar, met als titel "Faith, hope and love", met deze tekst en met een eigen melodie, maar ik was nog niet honderd procent gelukkig met het refrein", zegt Lotti. "Op een dag zit ik in mijn auto en ik hoor "Hoop doet leven" voorbijkomen. En ik denk: dat is het, dat is de boodschap die ik wil vertellen."

Op 30 december zal Helmut Lotti zijn nieuwe album met groot orkest en koor brengen in de Roma in Antwerpen. Daar zal ook een tv-opname van gemaakt worden voor de VRT.