Jean-Marie Le Pen blijft op muur van dochter Marine stoten

De klinkende overwinning van het Front National bij de regionale verkiezingen in Frankrijk leidt vooralsnog niet tot een verzoening tussen huidig voorzitter Marine Le Pen en haar vader FN-stichter Jean-Marie. Vader Le Pen wil naar eigen zeggen zijn dochter opbellen om haar te feliciteren, maar zij houdt de boot af.

Sinds Marine in 2011 voorzitter werd van het FN, probeerde ze een koerswijziging met de extreemrechtse partij: minder extreem, meer kiezers. Dat leidde tot een breuk tussen dochter en vader, de erevoorzitter die zich nog steeds laat verleiden tot bedenkelijke uitspraken. De breuk ging zo ver dat voorzitter Marine Le Pen de stichter van het FN eerder dit jaar uit de partij zette.

De uitstekende resultaten bij de eerste ronde van de regionale verkiezingen lijken alvast bij vader Le Pen tot een detente te leiden. In de Franse krant Le Parisien tekent hij op: "Ik bekijk de triomf van het Front National en ik verheug me erop. Een zwaluw maakt de lente niet, maar vandaag is het de Franse lente."

Ook Jean-Marie Le Pen beseft dat de overwinning op het conto van zijn dochter te schrijven is: "Ik ga haar dan ook opbellen om haar te feliciteren. Dat is het minste wat ik kan doen. Ik ben voor de nationale unie, ook binnen het Front National. Maar het hangt niet van mij af."

Maar het blijft ijzig koud aan de kant van Marine Le Pen. Toen een journalist van RTL haar vanmorgen een reactie vroeg op de uitspraken van haar vader, zei de FN-voorzitter: "Ik antwoord niet meer op die vragen. Waarom? Daarom. Jean-Marie is niet meer bij het FN en ik geef geen commentaar meer op zijn uitlatingen."