Nederlandse restaurants behouden Michelinsterren

Het culinaire niveau in Nederland is stabiel. Geen enkel restaurant met een of meer Michelinsterren verliest een ster. Zeven restaurants zijn beloond met een eerste Michelinster. Het aantal driesterrenrestaurants blijft gelijk.
Archieffoto

In totaal telt Nederland nu 107 restaurants met de felbegeerde "étoile" van Michelin, een record, zo is bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse sterrengala van Michelin in Amsterdam.

De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen behoren met hun drie sterren nog steeds tot de top.

De zeven restaurants die bekroond zijn met één ster zijn:

  • Restaurant De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag
  • Het Roode Koper in Ermelo
  • De Swarte Ruijter in Holten
  • Zarzo in Eindhoven
  • Joelia in Rotterdam
  • Aan de Zweth in Schipluiden
  • Strandlodge Winterswijk

De Kromme Dissel in Heelsum heeft een record gebroken. Het is het enige Nederlandse restaurant dat 45 jaar lang onafgebroken een ster bezit.

De verdeling van de 107 sterrenzaken is: twee driesterrenrestaurants, twintig tweesterrenrestaurants en 85 eensterrenrestaurants.