OCMW's niet te vinden voor verplichte gemeenschapsdienst

De meerderheid van de OCMW's is bijzonder sceptisch over een verplichte gemeenschapsdienst. Dat meldt De Standaard op basis van een studie van minister van Maatschappelijke Integratie Borsus (MR). De OCMW's zijn wel te vinden voor maatschappelijk zinvol werk, maar een verplichting zien ze niet zitten.

De federale regering zou bepaalde groepen leefloners een verplichte gemeenschapsdienst willen laten doen. Het verplichte aspect daaraan zien de meeste OCMW's echter niet zitten. Dat zou volgens hen ten koste gaan van de begeleiding op maat. 

"We moeten ons altijd bewust zijn van de vraag: wat helpt mensen vooruit? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen integreren in onze samenleving, zodat ze niet blijven hangen in een uitkering? Als we dat willen, moeten we op maat werken", zegt Piet Van Schuylenbergh van de Vlaamse vereniging van Steden en Gemeenten. "Om tot resultaten te komen, moeten we niet uitgaan van veralgemeende maatregelen die op iedereen van toepassing zijn."