Originele platen van "De apenkermis" van Suske & Wiske onder de hamer

Het Franse veilinghuis Millon heeft 53 van de 55 originele platen van het Suske & Wiske-album "De apenkermis" in de aanbieding. Experts verwachten dat die alles samen 15.000 euro zullen opbrengen.

Het maatschappijkritische album "De apenkermis" is in de jaren 60 verschenen en vertelt het "Planets of the apes"-achtige verhaal waarbij door de straling van een komeet alle apen plots intelligent worden en de aarde van de mensen overnemen. Suske, Wiske, Lambik en co gaan hiertegen in heuse James Bond-stijl in verzet.

De originele zwart-witplaten van Willy Vandersteen worden nu geveild door het Franse veilinghuis Millon. Het album kende destijds ook een redelijk succes in Franstalig België. Doorgaans deden de albums van Vandersteen het daar minder goed, omdat zijn werk moeilijk te vertalen was en zijn humor er minder gesmaakt werd.

Geïnteresseerden kunnen de platen op 10,11 en 12 december gaan bezichtigen bij de vestiging van het veilinghuis in Brussel. Parijzenaars kregen die kans vorige week al. De eigenlijke veiling gaat zondag om 16.30 uur van start. Experts verwachten dat de totale opbrengst tussen de 15.000 en 18.000 euro zal bedragen.

Zondag verschijnt voor de liefhebbers ook een speciale verzameleditie van het album. Die is groter en dikker dan een normale strip, de prenten worden er een voor een in afgebeeld.