Pentagon bevestigt dood van IS-leider Nabil in Libië

De VS hebben de dood van een leider van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Libië, Abu Nabil, bevestigd. Nabil werd door een luchtaanval midden november gedood, zei een woordvoerster van het Pentagon.

Het Pentagon had de dood van de IS-leider, ook bekend onder de andere naam Wisam al-Zubaidi,  eerder al bekrachtigd, later echter gecorrigeerd en verwezen naar het lopende onderzoek. Dat heeft zolang geduurd uit veiligheidsoverwegingen voor de Amerikaanse grondtroepen, aldus de woordvoerster.

Nabil was volgens de Washington Post vroeger een Iraakse politieagent en geruime tijd aan de slag voor het terreurnetwerk al-Qaida. IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi stuurde hem in 2014 naar Libië om daar een filiaal van de IS uit te bouwen. Volgens het Pentagon was Nabil mogelijk ook de spreker in een video van februari, die de executie van koptische christenen toont.