Sven Gatz als Zwarte Piet oogst kritiek

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) plaatste gisteren op sinterklaasdag een foto van zichzelf als traditionele Zwarte Piet op Twitter. "Compleet ongepast en smakeloos", vindt Wouter Van Bellingen van het Minderhedenforum.

Hoewel de discussie over Zwarte Piet nog niet helemaal is komen overwaaien vanuit Nederland, worden de laatste tijd in ons land toch ook steeds meer vraagtekens bij de figuur geplaatst.

Dat net de Vlaamse minister van Cultuur gisteren een erg traditionele Zwarte Piet neerzette, stuit het Minderhedenforum tegen de borst. "Ik begrijp dit niet", zegt directeur Van Bellingen in De Morgen. "Wereldwijd is er kritiek op de figuur van Zwarte Piet. Dat Gatz dit doet als minister van Cultuur is compleet ongepast en smakeloos."

Gatz had de foto op een sinterklaasfeest genomen en is zich van geen kwaad bewust. "Dit is helemaal geen statement in de pietendiscussie", zegt hij aan De Morgen. "De honderdtal kinderen op het feest, onder wie ook heel wat gekleurde, waren gewoon blij."

Ook op Twitter zelf heeft de minister nu van zich afgebeten: "Heel mijn (politiek) leven geëngageerd tegen racisme. En nu plots een ordinaire racist omdat ik mijn gezicht bruin/zwart kleurde. Komaan", klinkt het daar.