Syriëstrijdster krijgt 5 jaar cel voor bedreigen van Filip Dewinter

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een vrouw bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel en 12.000 euro boete voor haar deelname aan de activiteiten van terreurgroep IS en voor het aanzetten tot het plegen van een terroristische moord op Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter. De rechtbank beval ook haar onmiddellijke aanhouding.
Jonas Roosens

Dewinter had vlak voor de verkiezingen in mei 2014 het omstreden videospel "Minder, minder, minder" gelanceerd, waarbij de speler met een knuppel criminelen en moslimterroristen moest uitschakelen. Op Facebook werd daarna de pagina "Ik doe aangifte tegen Dewinter" opgericht.

De veroordeelde deed op 5 mei 2014 op haar Facebook-account een oproep om geen aangifte te doen, maar om het voorbeeld te volgen van Mohamed B., de Nederlandse moslimextremist die regisseur Theo Van Gogh in 2004 vermoord had.

"Laat er een Mohammed B. onder jullie opstaan die met dit varken afrekent, zoals onze broeder met het zwijn Van Gogh heeft afgerekend. Moge Allah onze ogen verlichten met de afslachting van die vetzak", luidde haar boodschap.

Vrouw geniet veel aanzien bij IS-aahangers

De doodsbedreiging werd meteen heel ernstig genomen. De vrouw geniet immers veel aanzien, sinds haar man het binnen de rangen van IS geschopt heeft tot hoofd van de religieuze politie in de Syrische stad Raqqa.

Ook de beklaagde zet zich ten volle in voor IS. Ze voert propaganda via sociale media, door bijvoorbeeld op Facebook foto's te plaatsen van de bomgordel die ze van haar man cadeau kreeg, en roept anderen op om IS actief te komen ondersteunen.

Haar man werd in februari al veroordeeld tot vijftien jaar cel voor zijn leidende rol binnen Sharia4Belgium. Filip Dewinter stelde zich burgerlijke partij en kreeg één euro morele schadevergoeding toegekend.