Theaterregisseur Romain Deconinck krijgt plein in Gent

In Gent wordt het pleintje aan de Minardschouwburg binnenkort genoemd naar theaterregisseur Romain Deconinck, die in die zaal zijn grootste successen kende. De naamswijziging gebeurt officieel pas na de invoering van het nieuwe mobiliteitsplan in april 2017, maar het Gentse stadsbestuur stelde het plan nu al voor omdat het vandaag 100 jaar geleden is dat Deconinck geboren werd.

De huidige Walpoortstraat in Gent zal in april 2017 ter hoogte van de Minardschouwburg een plein worden, want dan wordt het nieuwe mobiliteitsplan ingevoerd. Op de trappen van de Minardschouwburg "zit" nu al een standbeeld van Deconinck.

Het boegbeeld van het Gentse theater, die ijverde voor het behoud van het Gentse dialect en voor het volkstheater in het bijzonder, overleed op 1 december 1994.

De procedure voor de naamgeving is al opgestart en de omwonenden gaan volgens het stadsbestuur akkoord, maar de definitieve goedkeuring moet nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad. "Deconinck verdient het uiteraard ook dat een straat of plein naar hem wordt vernoemd. Na de invoering van het mobiliteitsplan ontstaat normaliter automatisch een écht plein voor de Minard. Dat is de perfecte gelegenheid om Romain te eren met een plaatsnaamgeving. Geen beter moment om dat voor te stellen dan exact 100 jaar na zijn geboorte", zegt de Gentse burgemeester Daniel Termont.