Transgendericoon Holly Woodlawn (69) overleden

Holly Woodlawn is op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De transgenderactrice werd beroemd door "Trash" en "Women in Revolt" van Andy Warhol en Paul Morrissey in de jaren 70. Ze wordt ook vernoemd in het nummer "Walk on the wild side" van Lou Reed.

Holly Woodland werd in 1946 geboren als Haroldo Danhakl in Puerto Rico, maar groeide op in de Verenigde Staten. Op jonge leeftijd outte ze zich als transgender en besloot ze voort als vrouw door het leven te gaan. Ze nam de naam Holly aan naar de hoofdrol uit de film "Breakfast at Tiffany's" (gebaseerd op een boek van Truman Capote).

Ze vertrok uit Miami waar ze opgroeide en probeerde al liftend in New York te geraken. Het verhaal van die reis is vereeuwigd in het nummer "Walk on the wild side" van Lou Reed. "Holly came from Miami, F.L.A., Hitch-hiked her way across the U.S.A. Plucked her eyebrows on the way. Shaved her legs and then he was a she", gaat over haar.

Eind jaren 60 ontmoette ze pop-artkunstenaar Andy Warhol. Ze acteerde onder meer in "Trash", "Women in revolt", "Is there sex after death" en "Scarecrow in a garden of cucumbers". Daarna verdween ze grotendeels in de anonimiteit. In de jaren 2000 speelde ze nog in cabaretvoorstellingen en sporadisch in kortfilms.

Ze is op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.