Turner Prize gaat naar architectencollectief

De Turner Prize, de belangrijkste Britse prijs voor hedendaagse kunst gaat naar het Britse architectencollectief Assemble voor zijn renovatieproject Granby Four Streets in Liverpool. Volgens de jury maken de 15 architecten en designers deel uit van een lange traditie van kunst die werkt in de maatschappij.

De nominatie van het collectief was voor velen een verrassing en riep ook vragen op. Was dit architectuurproject hedendaagse kunst? Maar die controverse past dan ook weer helemaal in de traditie van de Turner Prize.

Lewis Jones die deel uitmaakt van het collectief omschreef het als volgt. "Wij zijn het tegenovergestelde van de geniale solo-kunstenaar die normaal gezien genomineerd wordt voor de prijs." Toch kon hun project de jury overtuigen.

Het collectief hielp de buurtbewoners om een rij huizen op te knappen die anders ging worden gesloopt. In een werkplaats konden de buurtbewoners zelf handwerktechnieken leren. Zo konden ze zelf meubels, deurknoppen en tegels maken.

De Turner-prijs wordt beschouwd als de belangrijkste Britse onderscheiding voor moderne kunst. Hij wordt toegekend aan kunstenaars tot 50 jaar, die Brit zijn of in Groot-Brittannië al hebben tentoongesteld. De prijswinnaars krijgen een bedrag van 25.000 pond (35.600 euro).