Venezolaanse oppositie haalt meerderheid in parlement

In Venezuela heeft de coalitie van oppositiepartijen de parlementsverkiezingen gewonnen. De eenheidslijst MUD haalt al zeker 99 van de parlementszetels, tegenover 46 voor de socialistische partij van president Nicolas Maduro. Daarmee komt er voor het eerst in meer dan vijftien jaar een einde aan de socialistische heerschappij in het Zuid-Amerikaanse land. Maduro heeft de nederlaag al toegeven.
AFP PHOTO/LUIS ROBAYO

Het Venezolaanse parlement telt 167 zetels. Nog 19 zetels moeten worden toegewezen, maar nu al is duidelijk dat de eenheidslijst van oppositiepartijen met 99 zetels een historische overwinning heeft geboekt. Voor het eerst in meer dan vijftien jaar slaagt de oppositie erin de socialistische heerschappij te doorbreken. De PSUV van president Madura haalt nog maar 46 zetels.

In de straten van de hoofdstad Caracas waren meteen na de officiële bekendmaking vreugdetaferelen te zien en te horen. In wijken waar de oppositie sterk staat, werd vuurwerk afgestoken.

Het socialistische bestuur van wijlen Hugo Chávez en zijn opvolger Nicolas Maduro is geen onverdeeld succes gebleken. De afgelopen jaren is Venezuela in een spiraal van economische problemen en geweld terechtgekomen. Er is een enorme inflatie, verschillende producten zijn er schaars en de criminaliteitscijfers rijzen de pan uit.

De vraag is hoe het nu verder moet in het land. De oppositie is nu aan de macht in het parlement, maar Maduro blijft voorlopig wel aan als president. In een toespraak op televisie erkende Maduro de "nadelige resultaten". Volgens Maduro zijn ze het gevolg van een "economische oorlog" tegen hem. Hij voegde er echter aan toe dat de "Grondwet en de democratie gewonnen hebben".

Einde verhaal voor het chavisme?

Nicolas Maduro volgde in 2013 de immens populaire en populistische Hugo Chávez op, de man van de zogenoemde Bolivariaanse revolutie, tégen de interventiepolitiek van de Verenigde Staten in Latijns-Amerika. Het bolivarisme van Chávez stond voor politieke en economische soevereiniteit, deelname van de bevolking aan de politiek via referenda, economische zelfvoorziening, patriottisme, een meer eerlijke verdeling van de olie-inkomsten en de bestrijding van de corruptie.

Desondanks blijven armoede, werkloosheid en criminaliteit tot op vandaag een groot probleem in Venezuela. Tijdens de laatste jaren van zijn bewind begon Chávez trouwens ook alsmaar meer dictatoriale trekjes te vertonen. Zo liet hij de grondwet aanpassen zodat hij onbeperkt aan de macht kon blijven.

Nicolas Maduro heeft niet het charisma van zijn voorganger en is er tot nu toe evenmin in geslaagd om Venezuela weer op de economische rails te zetten. Dat de olieprijzen op de wereldmarkt laag blijven, speelt het olieproducerende land ook parten.