Vlaamse meerderheid zet door met "Turteltaks"

In de energiecommissie van het Vlaams Parlement hebben de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD een eerste keer groen licht gegeven voor de fortaitaire energieheffing waarmee minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) de historische schuld van de groenestroomcertificaten wil wegwerken. Er is een amendement goedgekeurd dat de kritiek van de Raad van State moet pareren. Woensdag volgt een tweede lezing.

De heffing - door de oppositie tot Turteltaks omgedoopt - moet tegen 2021 de historische schuld aan groene stroomcertificaten wegwerken. Het gaat om een heffing van 100 euro per maand voor gezinnen. Critici noemen de heffing asociaal, omdat grote bedrijven in verhouding minder betalen. De allergrootste verbruikers die rechtstreeks op het hoogspanningsnet zijn aangesloten, betalen zelfs niets.

De Raad van State had de heffing ongrondwettelijk genoemd omdat er al een federale heffing bestaat op elektriciteitsverbruik.

Vorige week zei minister Turtelboom dat ze ingaat tegen het advies, zich baserend op arresten van het Grondwettelijk Hof. De oppositie (SP.A, Groen en Vlaams Belang) is hierover niet te spreken. "Dit is een minister onwaardig, u rijdt door het rood licht", klonk het maandag in het Vlaams Parlement.

Minister Turtelboom zei tijdens de commissiezitting dat het advies van de Raad van State duidelijk stelt dat de Vlaamse overheid een heffing kan invoeren waarbij een afnamepunt als belastbare materie geldt. Daarbij mag het onderscheid gemaakt worden tussen verschillende types afnamepunten. Een nu goedgekeurd amendement van de meerderheid zou die stelling juridisch steviger moeten onderbouwen.

"Er is geen beter alternatief"

Turtelboom zegt dat het belangrijk is om snel te gaan, omdat de factuur anders zal blijven stijgen. "Ik ben voorstander van hernieuwbare energie. Maar we moeten werk maken van propere rekeningen voor het verleden om voluit naar de toekomst te kunnen kijken. Er is geen enkele particulier die een nieuwe lening voor zijn woning kan aangaan als hij de voorbije jaren zijn lening niet heeft terugbetaald", zei minister Turtelboom.

Een beter alternatief voor de heffing is er volgens Turtelboom niet. Andere geopperde pistes zijn ofwel duurder, ofwel juridisch onhaalbaar. "Er is in dit dossier geen 'silver bullet', alle pistes hebben voor- en nadelen", zei de minister.

Woensdag keurt de parlementscommissie de lezing wellicht definitief goed. Daarna moet het voltallige Vlaams Parlement nog zijn fiat geven in het kader van de stemming over de begroting.