Voor het eerst "code rood" voor smog in Peking

In Peking is "code rood" smogalarm afgekondigd, de hoogste alarmfase. Het is voor het eerst dat dat gebeurt in de Chinese hoofdstad. Scholen moeten sluiten en het wegverkeer wordt aan banden gelegd.
Mensen die de Verboden Stad bezoeken, dragen mondmaskertjes tegen de smog.

In meetstations zijn hallucinante fijnstofwaarden opgemeten: per kubieke meter is er 300 microgram aan zogenoemde PM2.5-fijnstofdeeltjes. De veiligheidsdrempel van de Wereldgezondheidsorganisatie staat op 25 microgram.

Op sommige plaatsen in Peking kunnen mensen nog geen 200 meter ver kijken; Er is bovendien voorlopig geen verbetering in het vooruitzicht: nog tot donderdag zou de dikke smog de miljoenenstad in de ban houden.

De Chinese overheid zag zich daarom kennelijk genoodzaakt om code rood af te kondigen: de hoogste waarschuwingsfase op een schaal van vier. Het is voor het eerst sinds het alarmsysteem in werking is, dat code rood geldt in Peking. Vorige week drongen activisten van Greenpeace er al op aan om de alarmfase op te trekken.

Aan schoolbesturen wordt gevraagd om de scholen te sluiten, ook fabrieken mogen niet meer op volle kracht draaien en de helft van het autoverkeer wordt aan de kant gehouden.

Het is overigens al de tweede keer deze maand dat er in Peking een dagenlange verstikkende smog hangt. De meeste vervuiling komt van kolencentrales, uitstoot van wagens en van de zware industrie.