1.300 Russen lezen "Oorlog en vrede" voor in marathonuitzending

Vandaag is in Rusland een 60 uur durende marathonuitzending begonnen, waarbij 1.300 bekende en onbekende Russen elk een deeltje van "Oorlog en vrede" voorlezen, de literaire klassieker van Lev Tolstoj.

De marathon-voorleessessie wordt georganiseerd door de Russische staatsomroep en wordt uitgezonden op radio en tv. Daarnaast is er ook een livestream online (zie video onderaan het artikel). Als u wil kunnen volgen, bent u wel best de Russische taal machtig.

Bij de 1.300 voorlezers zijn schoolkinderen, bekende sporters, wetenschappers en militairen. Opvallende deelnemers zijn kosmonaut Sergei Volkov, die voorleest vanuit het internationaal ruimtestation ISS, en Vladimir Tolstoj, een achter-achterkleinzoon van de beroemde schrijver.

De nazaat van Tolstoj zal voorlezen vanuit het vroegere landgoed van de auteur. Er komen daarnaast ook locaties aan bod die een belangrijke rol spelen in het boek, zoals het slagveld van Borodino, waar de Russen vochten tegen het leger van Napoleon in 1812.

"Oorlog en vrede" volgt de levens van aristocratische Russische families op de achtergrond van de Franse invasie begin 19e eeuw. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken uit de literatuurgeschiedenis.

Met het merkwaardige project willen de initiatiefnemers de klassieker een moderne dimensie geven. De marathonuitzending is gespreid over vier dagen ('s nachts wordt er gepauzeerd) en loopt vrijdag ten einde.

Bekijk de livestream: