31.000 buitenlandse strijders in Syrië

In Syrië zouden er nu 31.000 buitenlanders zich hebben aangesloten bij rebellen- en/of terreurgroepen. Dat zegt Richard Barrett, een gewezen kopstuk van de Britse geheime dienst MI6. Syrië wordt zo een broedplaats van een nieuwe generatie van moslimextremisten.
AP2014

"Afghanistan aan de Noordzee", zo omschreef de Britse omroep BBC enkele jaren geleden Syrië. Dat blijkt nu bevestigd te worden door de Britse gewezen spionnenchef Richard Barrett, nu werkt voor de consultant Soufan Group in New York.

Volgens hem hebben zich nu 31.000 buitenlanders aangesloten bij een waaier van gewapende groepen in Syrië. De voorbije 18 maanden zou dat aantal verdubbeld zijn.

Opvallend is dat een groot deel van die mensen, 6.000 in totaal, uit Tunesië komen. Daarnaast zijn er 2.500 Saudi's en 2.400 strijders uit Rusland. In dat laatste geval gaat het vooral om rebellen uit de Kaukasische deelrepublieken Tsjetsjenië en Dagestan. Er zouden ook duizenden strijders komen uit de voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië.

Nog een opvallend cijfer: zowat 5.000 buitenlanders in Syrië komen uit de Europese Unie. Meer nog: 3.700 onder hen komen uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en België.

"Broedplaats van terroristen"

Door die toestroom van buitenlandse strijders in Syrië, dreigt dat land volgens Barrett een bastion te worden voor extremistische moslimterroristen, zoals Afghanistan dat de voorbije decennia is geweest voor allerlei groepen zoals Al Qaeda.

Een groot deel van die strijders in Syrië sluiten zich nu aan bij de terreurgroep IS. De extreme interpretatie van de islam door IS kan radicale moslims elders ni de wereld inspireren en het ziet er niet naar uit dat de oorlog in Syrië snel afgelopen zal zijn, waarschuwt Barrett.

Door de westerse, Arabische en Russische bombardementen wordt de macht van IS op de grond weliswaar uitgehold, maar toch blijft die groep erg gevaarlijk. Zo heeft IS zowel de aanslag tegen een Russisch vliegtuig boven de Sinaï als de terreuraanslagen in Parijs opgeëist.

Het gevaar van IS schuilt nu zowel in de terugkeer van de zogenoemde "Syriëstrijders" als bij geradicaliseerde moslims die geïnspireerd worden door de haatideologie van IS.

Richard Barrett stond aan het hoofd van de antiterreurafdeling van MI6, de Britse buitenlandse geheime dienst. Tussen 2004 en 2013 werkte hij voor de Verenigde Naties en volgde hij de activiteiten van de Afghaanse taliban en Al Qaeda. Hij is nu vicevoorzitter van de Soufan Group in New York, een consultancybedrijf dat strategisch advies geeft aan overheden en multinationale ondernemingen.