600 extra minderjarige asielzoekers in opvangvoorzieningen in één maand tijd

Het aantal minderjarige asielzoekers dat in Vlaanderen in individuele of collectieve opvangvoorzieningen verblijft, is tussen september en oktober gestegen van 2.556 naar 3.156. Daarmee ligt de stijging in Vlaanderen (+600) veel hoger dan in de Brusselse (+39) en Waalse (+37) opvangvoorzieningen. Dat blijkt uit cijfers die Fedasil ter beschikking heeft gesteld van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en die Belga kon inkijken.
Archieffoto

Minister Crevits probeert de mogelijke impact van de vluchtelingencrisis op het Vlaamse onderwijs nauwgezet in kaart te brengen en op te volgen. Ze pleegt daarvoor regelmatig overleg met de betrokken diensten, zoals Fedasil en het Rode Kruis.

Tijdens een nieuw overlegmoment legde Fedasil nieuwe cijfers over het aantal minderjarigen in opvangvoorzieningen op tafel. Uit de cijfers blijkt dat de verhoogde instroom aan vluchtelingen zich ook vertaalt naar een groter aantal minderjarige asielzoekers in de Vlaamse opvangvoorzieningen.

Uit de Fedasil-cijfers blijkt dat het aantal minderjarigen in individuele opvangstructuren (bijvoorbeeld de lokale opvanginitiatieven of LOI's van de OCMW's) tussen september en oktober is gestegen van 923 naar 1.168 (+245) en het aantal minderjarigen in collectieve centra is gestegen van 1.633 naar 1.988 (+355). In totaal is er dus sprake van een stijging van 600 minderjarigen.

In Brussel blijft de stijging beperkt. Daar gaat het van 678 naar 717 (+39). En ook in Wallonië is de groei veel lager dan in Vlaanderen. Daar gaat het in dezelfde periode van 2.746 naar 2.783 (+37).