"Daders van San Bernardino al langer geradicaliseerd"

De daders van de mogelijke terroristische aanslag van San Bernardino waren volgens de Amerikaanse federale politiedienst FBI al enige tijd geradicaliseerd. "We weten nog niet wanneer en hoe, dat onderzoeken we nog", zei FBI-speurder David Bowdich. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de aanslag door een organisatie als IS mee georganiseerd zou zijn.

Het echtpaar heeft vorige week in een sociale instelling in Zuid-Californië 14 mensen doodgeschoten. Op hun vlucht werden ze door de politie gedood. Bowdich zei dat beiden in de omgeving van Los Angeles op een schietstand hadden geoefend. Dat zou een bewijs kunnen zijn dat hun daad uitvoerig was gepland. "Maar dat weten we niet", zei Bowdich. "Dat wordt intensief onderzocht. We draaien elke steen om."

De FBI verzamelde meer dan 320 mogelijke bewijsstukken. Daaronder 19 pijpen, waarvan in theorie bommen hadden gemaakt kunnen worden. De wapens die ze gebruikt hebben, kocht het koppel van 2007 tot 2012 op legale wijze bij een handelaar.